Opa en oprichter A.W. Tas, hier met zijn kleinzoon Bram, verrichtte de officiële handeling.
Opa en oprichter A.W. Tas, hier met zijn kleinzoon Bram, verrichtte de officiële handeling.

Eerste paal voor nieuwbouw Aweta

Actueel 4.244 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - De eerste paal voor het nieuwe pand van Aweta is gisteren de grond in gegaan. De specialist in sorteer- en verpakkingsoplossingen voor producenten van groenten, fruit en bloemen verhuist van Nootdorp naar Boezem-Oost in Pijnacker.

De grondlegger van het bedrijf, Nootdorper Aad Tas, sloeg de eerste paal. Tuinderszoon Aad (A.W.) Tas – vandaar de bedrijfsnaam – begon in 1966 in een schuurtje thuis aan de Nieuwkoopseweg met het ontwikkelen en bouwen van een sorteermachine. Eerst voor komkommers en later ook voor tomaten. Daarna volgde een rozensorteerder en intussen werden er ook machines voor het sorteren van onder meer appels ontwikkeld. Zo groeide Aweta uit tot een wereldwijde speler in de markt voor groente- en fruitsorteersystemen. En het bedrijf werd de grootste werkgever van Pijnacker Nootdorp.

Het nieuwe bedrijf op Boezem-Oost wordt gerealiseerd door de firma Hardeman uit Veenendaal. Het gebouw is vrijwel energieneutraal, dankzij warmtepompen en zonnepanelen. De nieuwe vestiging krijgt geen gasaansluiting. De oplevering staat gepland voor juli 2019. Bij Aweta op Boezem-Oost zullen meer dan 200 mensen komen te werken. Op de huidige te kleine locatie aan de Burgemeester Winkellaan in Nootdorp worden straks bijna honderd woningen gebouwd. Aweta produceert en levert grote sorteersystemen aan bedrijven in ongeveer veertig landen overal ter wereld. Al bijna 25 jaar is het bedrijf ook actief in de Verenigde Staten en heeft het een vestiging in Italië. Sinds vijf jaar is Standard Investment eigenaar. Otto Vink, CEO van Aweta, zei gisteren dat hij, mede dankzij Standard Investment, het volste vertrouwen heeft in de toekomst van de onderneming.

Wethouder Ilona Jense van de gemeente Pijnacker Nootdorp feliciteerde de onderneming en haar medewerkers met deze mijlpaal. "We zijn er trots op dat de keuze van Aweta op bedrijvenpark Boezem Oost is gevallen. De komst van Aweta naar Boezem Oost geeft een 'boost' aan de ontwikkeling van dit nieuwe bedrijvenpark. Het bedrijf zal een grote aantrekkingskracht hebben op vele andere bedrijven uit de regio om zich ook op Boezem Oost te vestigen."


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant