Erwin Steendam en Kim Kleijweg komen tot elkaar op de gebiedsgrens: de as van de Koningin Julianastraat.
Erwin Steendam en Kim Kleijweg komen tot elkaar op de gebiedsgrens: de as van de Koningin Julianastraat.

Duidelijkheid over grens ondernemersfondsgebieden

Actueel 1.099 keer gelezen

Nootdorp - Eindelijk is er een duidelijke grens tussen twee 'ondernemersfondsgebieden' in het centrum van Nootdorp. De hartlijn van de Koningin Julianastraat is de grens tussen het gebied 'Parade en directe omgeving' enerzijds en 'Dorpsstraat en directe omgeving' anderzijds. Om dit te vieren, gaan de twee gebieden op zaterdag 17 november de Sinterklaasintocht laten voeren door beide gebieden.

De intocht begint op de Markt bij het Mercatocomplex en voert onder meer door de Dorpsstraat om natuurlijk weer te eindigen bij het Paradeplein waar de Sint en zijn Pieten altijd worden ontvangen door de burgemeester. Op het plein is vervolgens een groot feest waar alle kinderen van Nootdorp en omgeving voor worden uitgenodigd. Waar gaat het allemaal om? Er is een zogeheten Ondernemersfonds. Alle bedrijven en winkels in de gemeente betalen een kleine opslag boven de Onroerend Zaak Belasting. De opbrengst van deze jaarlijkse extra opslag wordt beheerd door de Stichting Ondernemersfonds Pijnacker-Nootdorp. Deze stichting heeft in samenspraak met de ondernemers de hele gemeente verdeeld in zogenoemde 'trekgebieden'.

De opzet van het Ondernemersfonds is dat van de opbrengst – het geld dus – gezamenlijke uitgaven worden gedaan die ten goede komen aan het hele gebied. Je kunt dan denken aan glasvezel voor iedereen in het buitengebied, centrale camerabewaking of gezamenlijk onderhoud op een bedrijvenpark, feestverlichting en leuke aankleding van een winkelcentrum, enzovoort. Het zijn uitgaven waar de lokale overheid net niet verantwoordelijk voor is en waar individuele ondernemers vaak niet allemaal voor te porren zijn. Je hebt dan bijna altijd freeriders: ondernemers die niet mee betalen maar wel mee profiteren van de investeringen/uitgaven/maatregelen. Degenen die wel betalen zijn dat vaak snel zat of zijn op voorhand al niet bereid om hun nek uit te steken, als collega's gratis meeliften. Via het Ondernemersfonds doet iedereen vanzelf mee, maar dat vereist wel een goede democratische aanpak: de betalers in een bepaald trekgebied bepalen zelf met elkaar waar het geld aan wordt uitgeven. Daar heeft het centrale bestuur van het Ondernemersfonds dus geen invloed op.

In het centrum van Nootdorp was heel lang onduidelijkheid over wie waar bij hoort. Winkelcentrum Parade heeft zelf een centrale pot, onder meer voor het beheer van het gebied en de bijbehorende parkeergarage, waar de bedrijven aan de randen, Sportparkweg en de westzijde Julianastraat, niet bij hoorden. Dat werkte door in de begrenzing van de Ondernemersfondstrekgebieden. Aan de oostzijde van de Julianastraat zitten ook bedrijven en winkels, evenals aan beide zijden van de Kerkweg. Die zaten vaak ook overal een beetje tussenin, terwijl ze wel mee betalen aan de 'input' van het fonds. Daardoor waren de ondernemers in de Dorpsstraat weer een beetje huiverig met het uitgeven van gelden die ook bij bedrijven vandaan kwamen die zelf niet profiteerden van die uitgaven. Als de Dorpsstraat bijvoorbeeld een Kaarsjesavond organiseert, dan hebben Notariskantoor Caminada en de Apotheek daar verder weinig voordeel bij. Er is nu dus besloten om een heldere grens te trekken halverwege de Julianastraat. Alles ten oosten daarvan zit bij het Dorpsstraatgebied, evenals de Kerkweg en alles ten westen daarvan hoort bij het Paradegebied. Dus het gebied Mercato op de Markt tegenover de Parade hoort nu ook duidelijk bij het Paradegebied.

Deze twee trekgebieden hebben een eigen bestuur dat nu de deelnemers/leden/betalers bijeen kan roepen om het voorradige geld te gaan besteden. Penningmeester Erwin Steendam (JUMBO-eigenaar) van het Paradegebied en voorzitter Kim Kleijweg (eigenaar 1837) van het Dorpsstraatgebied zijn blij met de oplossing die na de recente jaarvergadering van de Stichting Ondernemersfonds in gang is gezet door bestuurslid en fondsbeheerder Arthur Venselaar. "Het was de hoogste tijd om duidelijkheid te krijgen en verschaffen over de precieze begrenzing. Er zijn nu geen twijfelgevallen meer en de twee trekgebieden kunnen nu echt aan de slag. Het mooie van het Ondernemersfonds is dat je ziet dat individuele ondernemers meer oog krijgen voor het gezamenlijke belang en daardoor ook beter gaan samenwerken en ook nadenken over wat goed is voor het hele gebied en daarmee ook voor de individuele ondernemers", aldus Venselaar. Ook Kim en Erwin zijn blij met de snelle en kordate aanpak na de recente jaarvergadering. Het is nu een kwestie van vooruit kijken en aan de slag gaan. Ze hebben ook volop oog voor het gezamenlijk belang van Nootdorp Centrum en dat gaat verder dan een gezamenlijke Sinterklaasintocht!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant