Afbeelding

Belinda van Balletstudio Belinda: "Dansen is gezond"

Actueel 1.499 keer gelezen

Creatieve mensen vind je overal. Ook in Pijnacker-Nootdorp zijn kunstenaars actief op ieder gebied: schrijvers, beeldhouwers, muzikanten, fotografen, schilders en nog veel meer. Hoe leuk is het om een kijkje te nemen in het leven van één van die kunstenaars? Lees hier het verhaal van Belinda van Trier, eigenaar van Balletstudio Belinda in Nootdorp. "Bij dans ben je met je hele fysiek bezig, je moet jezelf steeds meer uitdagen in wat je doet", zegt Belinda van Trier (56). "Bovendien is het gezond, ontwikkel je een heel goede motoriek en is het een fijne en zinvolle vrijetijdsbesteding, iets wat in deze tijd heel belangrijk is."

"Vier jaar was ik, toen ik voor het eerst met een vriendinnetje meeging naar ballet. Uiteindelijk is zij ermee gestopt vanwege een verhuizing en ging ik door omdat de directeur van die balletschool talent in mij zag. In eerste instantie ging het om een uurtje ballet op woensdagmiddag, maar later trainde ik zo'n zes keer in de week. Eens wilde ik graag thuis blijven. Toen zei mijn moeder: vertel dat zelf maar aan de juf. Dat durfde ik niet omdat de juf erg streng was, dus ging ik toch. Dansen paste bij mij, ik was al vroeg heel zelfstandig omdat ik mijn doel wilde nastreven. Mijn ouders hebben er ook veel voor moeten laten, want het is best een kostbare hobby vanwege het aantal lessen en de spitzen die ik versleet. Nadat ik auditie had gedaan werd ik aangenomen op de vooropleiding aan de Nel Roos Academie in Amsterdam. Op een gegeven moment wordt het echt een passie, je wordt er in meegezogen."

"Na de middelbare school werd ik toegelaten bij de HBO vakopleiding en nadat ik die had afgerond ben ik fulltime gaan dansen: ik danste bij Introdans, een dansgezelschap in Arnhem en deed daarna veel opera en operette. Toen ik mijn enkelbanden scheurde moest ik gaan nadenken over hoe verder en ben ik de opleiding voor dansdocent gaan doen. Ik heb het allemaal gehad en gedaan en nu is het leuk om het vlammetje over te dragen op mijn leerlingen. In eerste instantie ging ik aan de slag als invaller bij een balletschool in Zoetermeer en daar ben ik twaalf jaar les blijven geven. Mijn droom was ooit een eigen school te beginnen en toen mijn man zei: doe het gewoon, trok ik de stoute schoenen aan en is die droom 25 jaar geleden werkelijkheid geworden. Ik begon in het Jozefhuis met één leerling, maar dat werden er al snel meer. Na een tijdje werd die ruimte te klein, de kinderen moesten zich omkleden in tochtige gangen, er was geen barre en geen spiegels. Inmiddels zitten we in CulturA, het cultureel centrum in Nootdorp. Daar hebben we een prachtige balletzaal met alle voorzieningen en zelfs een klein theater. Zelf geef ik nog op maandag en donderdag les, de andere lessen verzorgen mijn docenten. De kwaliteit van de lessen vind ik heel belangrijk, dat je leerlingen echt tot een mooi niveau kunt brengen. We hebben al diverse leerlingen afgeleverd voor diverse dansvakopleidingen die een heel strenge selectie hebben. Het is heel leuk om te zien dat zij in mijn voetsporen treden. Zij hebben nu dezelfde passie voor het dansvak als ik."

"Dans en muziek zijn heel belangrijk, bijvoorbeeld ook op scholen. Zelf zou ik het heel leuk vinden om dansles te geven op de basisschool. Wij hebben allerlei soorten dans in huis, zoals musical, klassiek ballet, moderne dans en streetdance. Er zitten ook jongens op les, er is zelfs een 'boys only' groepje. Dans is ook discipline, die mijns inziens hoort bij de opvoeding. Het taboe 'jongens op ballet' wordt gelukkig wel een beetje doorbroken, zo doet ook prins William zijn zoon op ballet las ik laatst ergens. Top toch. Ballet is mijn leven. Dat klinkt heel banaal, maar het is eigenlijk gewoon zo. Ik weet ook niet beter, het is heerlijk om je te kunnen uiten en het is goed voor je zelfvertrouwen en houding."

Vanaf januari zullen er activiteiten plaatsvinden rond ons 25-jarig jubileum met als hoogtepunt op 15 juni 2019 een grote voorstelling van Balletstudio Belinda: van peuter tot volwassene, iedereen doet mee. Kijk voor meer informatie op www.balletnootdorp.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant