Afbeelding
SPORTERS VAN DE WEEK

Dynamic tennissers

Actueel 812 keer gelezen

Het waren Irene en Jan van den Berg die de bijzondere sport Dynamic Tennis importeerden vanuit de omgeving Apeldoorn naar Nootdorp en Pijnacker. Jan en Irene woonden in het Ugchelen bij Apeldoorn en speelden daar met heel veel plezier Dynamic Tennis. Ze vonden het jammer dat de sport hier in Nootdorp in geen velden of wegen te bekennen was, toen ze hier kwamen wonen.

Er zat meer één ding op: de sport introduceren en proberen mensen te interesseren het ook te gaan spelen. Dat is nu een jaar geleden. Ze begonnen zoals dat hoort met een artikeltje/interviewtje in de Telstar/Eendracht. Ook via de SWOP en andere kanalen probeerden ze bekendheid te geven aan het spel dat zodanig in elkaar zit dat je het op ieder niveau en elke leeftijd kunt spelen. De oudste deelnemer is 86 – dat is Piet – en op zijn manier is hij nog heel lekker bezig, zo constateren we op vrijdag 19 oktober in de sporthal van RKDEO in Nootdorp.

Iedere woensdag en iedere vrijdag zijn rond de dertig beoefenaren van Dynamic Tennis van kwart over tien tot een uur of twaalf lekker aan het sporten. Nieuw is dat je vanaf heden ook op maandagavond bij de Badminton Club DEO vanaf 21.00 uur het spel kunt uitproberen. Nog één keer het verhaal over de aard van het spel. Het is een mix van tennis, badminton en tafeltennis. De grootte van het veld is dat van een badmintoncourt. Je speelt met een racket zoals een tennisracket er ongeveer uit ziet. Het net is even hoog als bij een tenniswedstrijd. Je speelt alleen met een softe bal die is aangepast aan de grootte van het veld.

Doordat de bal zacht is en het veld niet al te groot, kan iedereen het spel spelen. De opslag is a la tafeltennis. Je laat de bal één keer stuiteren en je slaat hem onderhands over het net. Daar mag de bal één keer stuiteren maar je mag ook meteen terugslaan. Piet heeft met zijn 86 jaar het voordeel dat hij de bal twee keer mag laten stuiteren. Bij dubbelspel werkt het zo dat je steeds om en om de bal moet terug slaan. We hebben het vrijdag even uitgeprobeerd: dat is even wennen, maar het is wel ontzettend leuk om te doen. Voordat je het weet, loop je op je sokken lekker van de ene naar de andere hoek te rennen.

Aan de andere kant van het net staan voorzitter Jan van den Berg – een sluwe speler – en Nena van Aken, voormalig medewerkster van de gemeente Nootdorp en later Pijnacker-Nootdorp. Aan onze kant staat secretaris Bob Stap, een man met een tennisverleden die vrij handig de ballen laag in de hoeken weet te slaan. Ook Jan van den Berg blijkt een meester in de onbereikbare balletjes. Je moet even wennen aan het spel en de regels maar je kunt het het spel meteen spelen. Het is heel laagdrempelig: jong, oud, recht, krom, geoefend, ongeoefend, goede conditie, slechte conditie; echt iedereen kan er aan beginnen. Het mooie van het spel dat je het op heel veel niveaus kunt spelen. Het kan echt topsport zijn maar ook puur recreatief en rustig. Dat komt door de 'inrichting' van de sport met de zachte bal, de onderhandse opslag en het niet te grote veld. Voor mensen die badminton, tennis en tafeltennis hebben gespeeld, is het een eitje om het spel op te pakken maar ook als je geen enkele ervaring hebt op dat gebied, heb je het spel snel door. Er zijn nu zo'n dertig deelnemers, vrouwen en mannen, maar er kunnen nog zat mensen bij. De hal van RKDEO is groot genoeg. De ochtend begint woensdag en vrijdag en met een warming up en eindigt met een cooling down. Tussendoor kun je heerlijk dynamisch tennissen. Terwijl we praten met de voorzitter en de secretaris komt nog een Nootdorpse binnenlopen die even komt zien hoe de sport in elkaar steekt. Tot meteen meedoen is ze niet te verleiden, maar ze komt heel waarschijnlijk terug om het eens echt te proberen! De kosten zijn te overzien: 17,50 euro per maand. De eerste paar keer mag je een racket lenen, daarna schaf je er zelf een aan voor 32,50 euro.

O ja: het partijtje tegen Nena en Jan verliezen we met 21-17. Dat valt niet tegen voor een eerste keer…

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant