Ank Grootenboer houdt van kunst en cultuur in het dorp.
Ank Grootenboer houdt van kunst en cultuur in het dorp.

Klaprozen als symbool van hoop

Actueel 1.131 keer gelezen

Creatieve mensen vind je overal. Ook in Pijnacker/Nootdorp zijn kunstenaars actief op ieder gebied: schrijvers, beeldhouwers, muzikanten, fotografen, schilders en nog veel meer. Hoe leuk is het om een kijkje te nemen in het leven van één van die kunstenaars? Lees hier het verhaal van Ank Grootenboer, voorzitter van Oratoriumkoor Cantando Pijnacker. "Het leuke aan zingen in het koor vind ik de uitdaging", zegt Ank Grootenboer (69). "Je stem is natuurlijk het beste instrument, maar je moet wel naar elkaar luisteren, als groep iets presteren."

"Zo'n 39 jaar geleden ben ik lid geworden van wat toen nog de 'Christelijk gemengde zangvereniging Hallelujah' heette. Wij woonden hier nog niet zo lang en iemand vroeg of ik meeging. Ik vond het zingen erg leuk en binnen drie jaar zat ik ook in het bestuur van de vereniging, nu met enige tussenpozen alweer zo'n 30 jaar. Voorzitter ben ik ongeveer 20 jaar, helaas zou ik bijna zeggen, want het is niet goed voor een vereniging om te veel afhankelijk te zijn van één persoon. Maar het is moeilijk om mensen te vinden. En je laat de boel na 40 jaar natuurlijk ook niet zomaar in de steek."

Cantando telt zo'n 75 leden, zowel mannen als vrouwen, hoewel het koor zeker nog wel mannenstemmen kan gebruiken. "Mensen denken vaak: ik kan niet zingen of er is niets aan. Maar dat is niet zo, er wordt wel degelijk iets van je verwacht. Als je na een drukke werkdag 's avonds komt zingen kom je toch weer een beetje bij, het is dus ook ontspannend, dat vergeten mensen wel eens. We treden meestal één keer per jaar op en zingen dan grote oratoriumwerken. Grote werken vragen ook om een groot orkest en daar hangt een prijskaartje aan. Maar dit jaar pakken we echt groot uit. Op 9 en 10 november brengen we 'The Armed Man' van Karl Jenkins ten gehore. We hadden het boek daarvan al in de kast liggen en dan moet je daar wat mee. Het is een vredesmis die is geschreven naar aanleiding van de oorlog in Kosovo, een modern stuk dat gaat over oorlog in het algemeen en natuurlijk over vrede. Op 11 november 2018 is het 100 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog. De klaproos is hèt herdenkingsteken dat daar bij hoort. We zijn dan ook al het hele jaar bezig met het maken van klaprozen: inmiddels hebben we er al zo'n 900 gehaakt als corsage en we maken ze ook van bijvoorbeeld vilt en keramiek."

Het concert vindt plaats in de DSVP sporthal in Pijnacker. "Een sporthal is wellicht niet de meest sfeervolle locatie, maar wel een grote. Een koor van 90 man en een 75-koppig orkest kunnen niet in een kleine ruimte. De aankleding met klaprozen zorgt voor sfeer in de zaal. Het is een heel 'op weg naar' gebeuren en dat vindt iedereen ontzettend interessant. Eerder dit jaar zijn we op koorreis geweest naar Ieper en er was ook een lezing over de Eerste Wereldoorlog. We gaan dus helemaal gemotiveerd richting het concert. Dat draagt wel heel erg bij aan de sfeer van wat we aan het doen zijn en de beleving van de muziek. Het is meer dan gewoon een concert, het is een totaalbeleving met het koor, een orkest, dansers van een balletstudio en beeldmateriaal op een groot scherm. Het is ontzettend afwisselend in stijl en dynamiek, dus niet zo'n zwaar klassiek stuk. Dus als je eens met je moeder of oma meewilt is dit het moment! Het neerzetten van zoiets, als je daar al bijna een jaar naartoe werkt, dan wil je het toch goed doen."

"Het mooie van de vereniging vind ik het groepsgevoel in alle opzichten, dat vind ik in de tegenwoordige tijd toch wel heel veel waard. Iedereen is vaak zo individualistisch bezig. Een vereniging is belangrijk voor de contacten. Sommige mensen zijn al 55 jaar lid en andere pas kort, maar dat maakt eigenlijk geen verschil. We accepteren elkaar, ook al gaat het misschien soms wat minder. Je staat er niet ter meerdere glorie van jezelf. Mensen zijn tegenwoordig ontzettend druk met van alles, terwijl lid zijn van een vereniging juist zoveel meerwaarde heeft." Kijk voor meer informatie op de website van het koor www.cantando-pijnacker.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant