Afbeelding

Vrijwilliger in de schijnwerpers

Actueel 1.249 keer gelezen

Vrijwilligers zijn erg belangrijk voor de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Zij brengen veel tot stand wat anders niet zou gebeuren. Op velerlei gebied zijn vrijwilligers actief. Welke persoonlijkheid schuilt er achter al die vrijwilligers en door wie of wat worden zij geïnspireerd? Lees hier het verhaal van Wim de Ruiter.

"Wij proberen ervoor te zorgen dat mensen door de bomen het bos weer zien", zegt Wim de Ruiter, lid van de formulierenbrigade van de SWOP. "Er zijn zoveel regelingen waarmee mensen geholpen kunnen worden, maar je moet het net weten." Wim de Ruiter is van origine econoom en heeft altijd in overheidsdienst gewerkt: "Ik voel me dus wel maatschappelijk betrokken en doe ook graag werk dat voor de samenleving van nut is. Ik had de mogelijkheid om vroeg te stoppen met werken, maar niet met de bedoeling om achter de geraniums te gaan zitten. Ik wil nog steeds graag nuttig bezig zijn en dat heb ik gezocht in werk met mensen die het niet zo breed hebben. Er blijken toch veel mensen te zijn die de financiële regelingen waarmee zij geholpen kunnen worden niet kennen. Het gevolg is dat vrij veel mensen niet krijgen waar ze recht op hebben. Als mensen in de schulden zitten proberen wij ze er weer bovenop te helpen met gebruikmaking van de regelingen die er zijn. Natuurlijk geldt dat niet alleen voor mensen met schulden, maar ook voor mensen die net rond kunnen komen, op die manier hebben ze toch iets extra's. We kijken waar de grenzen liggen, zonder bedrog uiteraard want wat we doen gaat wel in alle eerlijkheid. Wij helpen met allerlei verschillende zaken, zoals de belastingaangifte, maar bijvoorbeeld ook als iemand werkeloos is geworden of met het declareren bij een zorgverzekering."

Wim is in piektijden gemiddeld zo'n 20 à 30 uur aan de formulierenbrigade kwijt. In principe is het de bedoeling dat mensen zichzelf bij de formulierenbrigade aanmelden voor hulp. "We proberen mensen natuurlijk wel zoveel mogelijk te informeren en te bewegen hulp te zoeken, maar de drempel lijkt toch best hoog te zijn. En het is ook lastig om hulp te vragen als je niet weet dat die bestaat. Als bijvoorbeeld iemands partner komt te overlijden kan dat drastische financiële gevolgen hebben. Vanuit mijn ervaring vind ik: hoe ingewikkelder, hoe leuker en interessanter. Ingewikkelde dingen, daar moet je wat voor doen en dat kost tijd. Het leuke is dat ik veel contact met mensen heb en ook met mensen uit alle hoeken van de samenleving voor wie we problemen proberen op te lossen. Het is heel leuk als dat ook nog lukt, maar natuurlijk minder leuk als blijkt te kloppen waarvoor iemand wordt aangeslagen. Dan leg ik wel uit hoe het in elkaar zit en dat helpt mensen dan ook weer." "Doorgaan proberen we de gesprekken licht en luchtig te houden ook al is het soms zwaar. Mensen gaan dan toch met een goed gevoel weg, zeker als je er ook nog voor hebt gezorgd dat ze geld terug krijgen. Het fijnste is als je mensen die diep in de schulden zitten er bovenop kunt helpen, soms blijken die schulden ook helemaal niet terecht te zijn. Extreem vervelend was het toen iemand bleek te liegen, dan stoppen we ook met de hulp. De werkomgeving hier is prettig en ik heb leuke collega's. Ik doe dit al meer dan tien jaar en zolang het positief blijft kunnen we gewoon doorgaan. En als het niet bevalt kan ik er ook mee stoppen, dat is het verschil met betaald werk."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant