Afbeelding

Nieuw college presenteert eerste begroting: veel huurwoningen in Tuindershof

Actueel 1.381 keer gelezen

Het in het voorjaar aangetreden nieuwe college heeft onlangs de eerste begroting gepresenteerd. Dat is een overzicht van wat 'de gemeente' in 2019 denkt te gaan uitgeven en wat daar aan inkomsten tegenover staan. De begroting is sluitend zoals dat heet: de uitgaven worden dus voldoende gedekt door de beoogde inkomsten. Er is een positief saldo van rond de 400.000 euro.

De nieuwe wethouder financiën, Peter Hennevanger vertelde tijdens de presentatie van de cijfers en de plannen, dat het wel of niet sluitend zijn van de begroting een wankele zaak is. "We krijgen rond de zestig miljoen euro van het Rijk. Dat gebeurt met een bepaalde systematiek die ze aanduiden als: samen de trap op en samen de trap af. Dat betekent: als het Rijk veel investeert en uitgeeft krijgen de gemeenten relatief meer geld. Als het Rijk minder investeert, krijgen de gemeenten ook minder geld. Zo is de verwachting dat we in het huidige jaar 2018 minder geld krijgen dan eerst de bedoeling was. Het gevolg daarvan is dat we moeten gaan bijsturen om de boel in evenwicht te houden."

In de begroting voor 2019 trekt het college een half miljoen euro uit voor plannen die de zogeheten energietransitie moeten bevorderen. Het gaat daarbij om het verduurzamen van het energieverbruik – minder gas en meer andere duurzame energiebronnen – om zo de uitstoot van CO2 te verminderen. Het gaat om een eenmalige actie. Voor het jaar 2020 wordt de zaak opnieuw bekeken. Ook trekt het college een half miljoen euro uit voor het zogenoemde uitvoeringsprogramma. Dat bestaat uit dertien uitvoeringszaken die voortvloeien uit het hoofdlijnenakkoord dat door alle partijen in de raad is ondertekend. Pijnacker-Nootdorp werkt niet met een college/oppositiemodel, maar net als in de vorige periode is er een 'vierjarenplan' gemaakt waar alle partijen zich in herkennen. Behalve energietransitie is zorg/welzijn een belangrijk onderdeel van het beleid evenals woningbouw en bedrijfsontwikkeling. Het college trekt twee ton extra uit voor welzijn/zorg. Dit geld gaat naar organisaties als de SWOP, het Jeugd en Jongerenwerk en de Bibliotheek Oostland. Verder blijkt dat de kosten van de jeugdzorg sterk zijn gestegen de laatste jaren.

Zorgwethouder Hanneke van de Gevel komt met een totaalplan waarbij de verschillende organisaties beter en meer met elkaar samenwerken, met als uitgangspunt zo veel mogelijk preventie en zo vroeg mogelijk eventuele problemen signaleren en gecoördineerd aanpakken. Er wordt geld vrijgemaakt om bij de huisartsenpraktijken praktijkondersteuners in te zetten, zoals psychologen en pedagogen. Het woningbouwbeleid behelst dat Pijnacker-Nootdorp de komende jaren blijft groeien met rond de 500 woningen per jaar en een bevolkingstoename van rond de 1.250 mensen per jaar. In dit tempo zullen de bestaande uitbreidingslocaties Ackerswoude en Keijzershof rond 2023 af zijn, waarbij de zogenoemde Centrumlijn even buiten beschouwing blijft. Die komt nog wat later: dit is het gebied aan de Tolhekkant van het RandstadRail-station Pijnacker-Zuid.

Eerst zouden daar kantoren komen maar dat worden nu woningen. Tegelijk met de afronding van Ackerswoude en Keijzershof wordt ook Tuindershof in aanbouw genomen. Deze woonwijk sluit aan op Keijzershof ter hoogte van de Plas van Van Buijsen en loopt door tot het Nieuw Hoefpad, het fietspad dat de Oranjelaan en de Overgauwseweg met elkaar verbindt. Onlangs zijn in Tuindershof de laatste kassen gesloopt. Begin 2020 moet de bouw van Tuindershof van start kunnen gaan. Daar komen ook veel huurwoningen van Rondom Wonen dat in Keijzershof en Ackerswoude niet veel heeft kunnen bouwen. De nieuwe wijken trekken veel gezinnen met kinderen aan. Het scholencomplex in Keijzershof wordt uitgebreid met een aantal lokalen en in Ackerswoude wordt een school gebouwd voor De Tweemaster die dan van Koningshof naar deze wijk verhuist. De school komt op de hoek van de Monnikenweg en de Klapwijkseweg. Qua wegenaanleg is de Nieuwe Komkommerweg goed op weg. De Oostelijke Randweg is vertraagd vanwege een onteigeningszaak. Wethouder Ilona Jense verwacht daar nog dit jaar een rechterlijke uitspraak over. De begrotingsbehandeling is op 6 november.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant