Afbeelding

Sander Arendsen genietende voorzitter Speeltoneel

Actueel 1.060 keer gelezen

Pijnacker - Sinds 1 januari van dit jaar is Sander Arendsen voorzitter van 't Speeltoneel, dé toneelvereniging van Pijnacker. Sander speelt zelf niet – 'ik zou nooit al die teksten kunnen onthouden' – maar hij geniet wel enorm van al het bestuurlijke en organisatorische werk. Maar bovenal geniet hij van de club, omdat hij heel veel jongens, meisjes, mannen en vrouwen plezier ziet beleven aan toneelspelen.

't Speeltoneel heeft geen wachtlijsten meer, dus behalve een kennismaking met de voorzitter is dit stukje ook een oproep om lid te worden van 't Speeltoneel en te gaan meedraaien met een van de vijf (leeftijds)groepen. Alleen de oudste groep, groep 1, is volgeboekt. De overige groepen kunnen nieuwe spelers gebruiken. "Vanaf negen jaar ben je welkom en een maximale leeftijd is er niet. Als je de teksten maar kunt onthouden", zegt Sander lachend van zelfspot. Sander Arendsen is 52 jaar, woont met echtgenoot Yvonne en hun twee zoons, Tim van negentien en Daniël van zestien, aan de Regge in Pijnacker. Ze wonen al negentien jaar pal naast Frank Brugman, die al vele jaren in meerdere functies actief is of actief is geweest bij 't Speeltoneel. Via Frank en andere mensen uit de omgeving kwam Sander met 't Speeltoneel in aanraking. Dat was nog voordat zoon Daniël ook lid werd van de club. De man die in het dagelijks leven octrooigemachtigde is – hij is net overgestapt van DSM naar Heineken – vond het ook voordat zijn zoon actief was al ontzettend leuk om de voorstellingen mee te maken.

"Het leuke van toneel is dat je van het ene op het andere moment in een andere wereld terechtkomt. Zodra het licht uit gaat en de spots aan, heb je dat gevoel, zeker als er vervolgens ook goed gespeeld wordt zoals bij 't Speeltoneel. Ik vind het geweldig wat ook de jongere groepen neerzetten. Het is in alle opzichten gewoon heel goed wat bij 't Speeltoneel gebeurt, ook qua licht, geluid, decor. Het is ook prachtig om te zien hoe snel jonge kinderen zich ontwikkelen. Je merkt dat heel veel mensen daar van genieten. Wat dat betreft is 't Speeltoneel een echte hechte vereniging waar veel mensen elkaar kennen en waar een grote sociale samenhang bestaat. Heel vaak hebben ze van jongs af aan met elkaar gespeeld en zijn er hechte vriendschappen ontstaan. Het is overigens zeker niet zo dat je daar als buitenstaander niet tussenkomt." Een mooi voorbeeld van het laatste is de nieuwe regisseur van groep 1 die van buiten komt. Het betreft een intussen voormalige collega van Sander, de heer Arthur Simonetti, een ervaren theaterman die net voor de zomer is begonnen. Er was al snel een wederzijdse klik en door groep 1 waart een nieuwe golf van energie. Waar het concreet toe gaat leiden, is nog even afwachten. De man met de Italiaanse achternaam wil iets gaan doen met comedia del arte.

Over vacatures gesproken: Sander is voorzitter geworden toen hij bij een van de voorstellingen in het Parochiehuis een folder zag met een (nood)kreet: voorzitter gezocht. "Ik dacht meteen: dit is zo'n leuke club, daar wil ik best wat voor doen. Ik ben temidden van vier bestuursleden en twee vliegende 'keeps' verreweg de oudste, maar dat is helemaal geen bezwaar. De sfeer is perfect en iedereen is bereid om de schouders eronder te zetten. Het bestuurswerk is niet zo zeer beleid ontwikkelen – natuurlijk gebeurt dat ook – maar vooral komt het er op neer dat er van alles geregeld en georganiseerd moet worden rondom de groepen, vooral als er voorstellingen aan komen. Eens in de vier tot zes weken komen we als bestuur bij elkaar. Hangt ook een beetje af van wat er te doen valt. Ik vind het geweldig leuk om zo een bijdrage te leveren aan een heel bijzondere unieke vereniging."

Nogmaals, naast kennismaking is de boodschap van dit artikel: maak eens kennis met 't Speeltoneel, door te gaan kijken naar de voorstellingen, door je aan te melden als spelend lid of als vrijwilliger bij de club. Er is genoeg te doen, aldus Sander! Ook kandidaat-regisseurs kunnen zich altijd melden!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant