Gelukkige mensen blijken een hogere weerstand tegen ziekten te hebben.
Gelukkige mensen blijken een hogere weerstand tegen ziekten te hebben.

Bijeenkomst: Ouder worden is een kunst

Actueel 729 keer gelezen

SWOP en ouderenorganisaties KBO & PCOB organiseren op vrijdag 12 oktober 2018 van 14.00 tot 16.30 uur in De Schakelaar in Pijnacker de themamiddag 'Ouder worden is een kunst'. Wethouder Hanneke van de Gevel geeft een inleiding. Henk Soutendijk verzorgt een lezing over het thema. Daarna gaan de deelnemers met elkaar in groepen hierover in gesprek. Naast leden van KBO & PCOB is iedereen, die belangstelling heeft voor het onderwerp, van harte welkom.

Ouder worden is een kunst. Is dat eigenlijk wel zo? Worden we niet vanzelf ouder? Henk Soutendijk vertelt over resultaten van onderzoek over geluk en gezondheid. Want wat blijkt: gelukkig zijn bevordert de gezondheid. Gelukkige mensen blijken een hogere weerstand tegen ziekten te hebben, herstellen sneller en leven langer. Hoe doen ze dat dan? Enerzijds heb je geluk - of ben je gezegend - als je gezond ouder wordt. Anderzijds vraagt het ook een inspanning van jezelf. Net als met kunst. Dat ontstaat ook niet vanzelf. Op deze middag kijken we samen naar mogelijkheden om vitaal, zinvol en gelukkig ouder te worden. Na de pauze gaan we met elkaar in vier groepen in gesprek over het thema. Dat doen we aan de hand van meerdere stellingen. Bijvoorbeeld 'Tijd voor jezelf vrijmaken lukt ook als je 24/7 mantelzorger bent. Hoe doe je dat?' Of wat vinden we van de stelling 'Er moeten sociale maatregelen komen om eenzaamheid onder ouderen te verkleinen'. Gespreksleiders begeleiden de groepsgesprekken. De uitkomsten van de groepsgesprekken worden daarna teruggekoppeld en bespreken we gezamenlijk. Het belooft een boeiende middag te worden, waarbij de deelnemers zelf veel inbreng kunnen hebben.

Wethouder Hanneke van de Gevel heeft onder andere ouderenbeleid in haar portefeuille. Ouderen zijn naast jongeren en kwetsbare inwoners één van de groepen waarop de focus ligt in het gemeenteraadsprogramma 2018 – 2022. De gemeenteraad wil zich inspannen Pijnacker-Nootdorp de komende jaren te ontwikkelen naar een gemeente die vriendelijk is voor onder andere ouderen. Logisch dus dat de wethouder is gevraagd om deze themamiddag in te leiden.

Henk Soutendijk is coach en counselor met een praktijk in Lekkerkerk. Als gecertificeerd coach kijkt Henk naar het totale plaatje achter de coachvraag. Hij begeleidt cliënten onder andere in het omgaan met angsten, rouwverwerking, het vergroten van zelfvertrouwen, het omgaan met anderen (of jezelf ). Daarnaast verzorgt hij trainingen over coachen, communicatievaardigheden en het vergroten van zelfvertrouwen.

Voor vragen over deze middag kunt u bellen naar: 015 – 36 92 812.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant