Afbeelding

Vrijwilliger in de schijnwerpers

Actueel 1.277 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Vrijwilligers zijn erg belangrijk voor Pijnacker-Nootdorp. Zij brengen veel tot stand wat anders niet zou gebeuren. Op velerlei gebied zijn vrijwilligers actief. Welke persoonlijkheid schuilt er achter al die vrijwilligers en door wie of wat worden zij geïnspireerd?

"Ik vind het vooral heel leuk om vrijwilligerswerk te doen", zegt Joke van Hagen, vrijwilliger bij De Keizerhof kindertuinen en Stichting Kringloopwinkel De Wisselbeker. "Ik ben nog te jong om stil te gaan zitten, ik wil graag iets om handen hebben en vind het leuk met mensen om te gaan."

Joke van Hagen doet al jaren vrijwilligerswerk. Zij was betrokken bij de oprichting van de Milieugroep Nootdorp, waaruit later de kringloopwinkel is voortgekomen en eigenlijk ook de kindertuinen. "De Keizerhof kindertuinen is een complex van zo'n 40 tuintjes, waar kinderen in de leeftijd van zes tot twaalf jaar zich bezig kunnen houden met het op een biologische manier telen van groenten en bloemen. Ik had inmiddels zelf twee kinderen en was geïnteresseerd in en bezorgd over het milieu. Daarbij vond ik het belangrijk kinderen iets te leren over natuur en milieu en dat kwam allemaal samen op die tuintjes. Ik wilde eigenlijk graag kleuterjuf worden, maar daar was toen een overschot aan dus dit was mijn kans om toch iets met kinderen te doen. Toen de milieugroep ermee stopte was er nog wat geld over en samen met een gift van een vertrekkende collega bij de gemeente waar ik toen werkte, Hilbert Keizer, hebben we de kindertuinen opgericht, vandaar ook de naam. Ieder jaar stellen wij een teeltplan op. Dat is nodig voor bijvoorbeeld aardappels, daarvoor moet steeds een ander stukje grond gebruikt worden in verband met aardappelmoeheid."

"Verder kom je onder meer andijvie bij ons tegen, en worteltjes, bieten, sla, uien, bonen, aardbeien en tomaten. Ik probeer de kinderen iets te vertellen over hoe een plant groeit en bloeit en wat daarvoor nodig is, en allerlei dingen over insecten zoals dat bijen heel belangrijk zijn voor het milieu maar met uitsterven bedreigd worden. Of de kinderen mogen wormen zoeken en dan maken we een wormenhotel. Het is gewoon hartstikke leuk om dat met die kinderen te doen. Ouders mogen best meekomen, maar het is wel de bedoeling dat de kinderen het zoveel mogelijk zelf doen. Kinderen moeten ook leren dat je de natuur niet kunt sturen, soms lukt iets het ene jaar heel goed, maar het jaar daarna helemaal niet. Voor de kindertuinen zijn we nog dringend op zoek naar nieuwe bestuursleden."

Joke is ook secretaris van Stichting Kringloopwinkel De Wisselbeker. "We begonnen 21 jaar geleden in één lokaal van een leegstaande school, maar inmiddels hebben we het pand gekocht en van binnen helemaal opgeknapt. Onze doelstelling is om goederen uit de afvalstroom te halen en te laten hergebruiken. Daarnaast ondersteunen we met de winst goede doelen in binnen- en buitenland. Gelukkig krijgen we veel spullen binnen, waardoor we redelijk selectief kunnen zijn: alles wat de winkel in gaat moet werken, en schoon en heel zijn, en we vragen er een redelijke prijs voor. Wat we niet kunnen gebruiken proberen we zoveel mogelijk de recycling in te krijgen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant