"Mensen denken dat paardencoaching hocus pocus is, maar dat is niet zo." (Foto: Babette van der Wal) Foto: Babette van der Wal

Coaching met paarden in Spanje

Actueel 1.768 keer gelezen

Pijnacker - Mensen coachen met paarden doet Yolinde Pieters uit Bleiswijk al een tijdje, maar coachen te midden van een kudde prachtige paarden in Spanje is toch wel uniek. Pieters organiseert deze bijzondere reis samen met collega-coach Bianca van der Voort uit Pijnacker.

"Ik wil eigenlijk al heel lang zo'n reis organiseren", vertelt Pieters. "En nu is het er eindelijk van gekomen. Het is heel leuk en bijzonder om te doen. Het doel is om mensen uit hun eigen omgeving te halen, dus niet alleen maar een uurtje coaching hier. De site heet www.ont-span-je.nl en dat is ook precies wat het moet zijn."

Voorliefde
"Ik heb een voorliefde voor Spanje.", gaat Pieters verder. "Als dertienjarig meisje ging ik er met veel weerstand mee naartoe met mijn ouders, en daarna ging ik schoorvoetend weer mee naar huis. Ik houd van de Spaanse mentaliteit, vind het klimaat heel fijn en Spanje is een mooi land. Ik wilde graag de combinatie maken tussen het Zuid-Europese leven en paardencoaching. Door een bundeling van krachten is dat realiteit geworden. Ik heb een heel leuke samenwerking met Bianca en het is dan ook super om dit project samen neer te zetten. In eerste instantie wilden we qua accommodatie graag appartementen, maar uiteindelijk huren we nu een groot huis. Daardoor is het altijd mogelijk voor de deelnemers om met de coaches te praten na de coachsessies, mocht daar behoefte aan zijn. We doen individuele groepssessies, met veel ruimte voor individuele thema's."

"De paarden waar we mee werken zijn Spaanse paarden (PRE) en staan op een Yeguada (fokkerij) in de buurt. Paarden leven in kuddes met een bepaalde hiërarchie; het zijn vluchtdieren die reageren op de kleinste signalen. Er is geen ruimte om te 'discussiëren', zoals bij mensen. Paarden zijn heel oordeelloos en dat is het belangrijkste. Ik ben natuurlijk gewend om met mijn eigen paarden te werken, maar in feite maakt het niet uit. De paarden reageren op lichaamstaal. We gaan echt de kudde in, maar er is veel ruimte, veiligheid staat uiteraard voorop. Deelnemers mogen zelf aangeven waarover ze het willen hebben. Als ze een specifieke coachvraag hebben gaan we daar mee aan de slag. Maar in de praktijk blijkt dat er ook vaak andere thema's zijn."

Natuurlijk gedrag
Paardencoaching is een vak: "Mensen denken vaak dat paardencoaching hocus pocus is, maar dat is helemaal niet zo. We maken gebruik van het natuurlijke gedrag van de paarden. Wij vertalen het gedrag niet, maar dat doe je zelf. Het gaat om het gevoel dat je zelf hebt bij de paarden, je eigen interpretatie van het gedrag. 's Morgens zijn er coachsessies, daarna een Spaanse lunch, 's middags is er tijd om te ontspannen en 's avonds eten we weer met elkaar. We leven het Spaanse leven. Het is heel erg fijn om juist als je alle ballen hoog moet houden er echt even uit te zijn. Het is een cadeau van jezelf aan jezelf. Grenzen stellen en loslaten zijn veel voorkomende thema's. Het is moeilijk om vaste patronen te doorbreken, maar deze manier van coaching is echt ervaringsgericht leren.

Spanje is mooi, maar Bleiswijk is ook thuis: "Op deze plek in Bleiswijk woon ik nu twee jaar, met de paarden aan huis. Het is een superfijne locatie en vooral de rust die hier heerst is heerlijk. Wat ik mooi vind is dat de paarden – Lars, Meino en Ivanhoe – hier een vrij leven hebben, voor zover dat mogelijk is. Ze vormen met z'n drieën een kleine kudde en staat nooit op stal. Ik probeer ze gewoon zoveel mogelijk paard te laten zijn. Ik vind het heel leuk om groepen en teams van bedrijven te coachen. Het is een ontzettend krachtige en effectieve manier om alle neuzen weer dezelfde kant op te krijgen. Als je van paarden en mensen houdt is dit een geweldige combinatie."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant