De Beeldenstorm van 1566 met het plunderen en vernielen van beelden in een kerk. Prent door Frans Hogenberg, circa 1566-1570.
De Beeldenstorm van 1566 met het plunderen en vernielen van beelden in een kerk. Prent door Frans Hogenberg, circa 1566-1570.

Lezing over begin Tachtigjarige Oorlog

Actueel 1.151 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - De Rotaryclub Pijnacker-Nootdorp organiseert op maandag 1 oktober een lezing over de Tachtigjarige Oorlog, de Beeldenstorm en Alva's Raad van Beroerten. De lezing wordt verzorgd door historicus Sander Wassing en vindt plaats in restaurant Tout le Monde, Noordweg 19 te Pijnacker. De inloop is vanaf 19.30 uur en de lezing begint om 20.00 uur.

In 2016 was het 450 jaar geleden dat de Beeldenstorm losbarstte en anno 2018 is het 450 jaar geleden dat de Tachtigjarige Oorlog begon. Vanaf 1568 was Alva's Raad van Beroerten bezig met het opsporen en berechten van beeldenstormers en andere rebellen tegen koning Filips II. Niet minder dan 12.000 personen werden berecht voor deze speciale rechtbank. Het waren turbulente tijden, ook in Pijnacker en Berkel en Rodenrijs. In Pijnacker kwam de pastoor van Pijnacker, Allart van Lienden, in beeld. Hoe reageerde hij op de ongeregeldheden? Kon hij beelden uit de kerk in veiligheid brengen? Wie werden er in Pijnacker ondervraagd door de Raad van Beroerten? Aan de hand van oude handschriften uit Brussel ontrafelt Sander Wassing deze boeiende geschiedenis. Het belooft een interessante lezing over een fascinerend verhaal te worden.

Sander Wassing studeerde geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis van de Nederlanden gedurende de zestiende en zeventiende eeuw en schreef zijn scriptie over de Beeldenstorm (1566) en Alva's Raad van Beroerten. Sinds augustus 2013 is hij werkzaam als freelance historicus en verzorgt hij lezingen en schoollessen en publiceert hij artikelen. Verder is hij stadsgids in Leiden en conservator van de Stichting Historisch Museum Hazerswoude. Het bijwonen van de lezing is gratis. Graag aanmelden bij Wim Verhagen. Tel. 06-51523655 / e-mail w.verhagen@planet.nl.

Uit de krant