Het team in Keijzershof bakt ze al vijf jaar ambachtelijk bruin.
Het team in Keijzershof bakt ze al vijf jaar ambachtelijk bruin.

Ambachtelijke bakker Rijnbeek 5 jaar in Keijzershof

Actueel 2.976 keer gelezen

In april 1924 opende de familie Rijnbeek in Pijnacker de wereldberoemde, ambachtelijke bakkerij in de Emmastraat. In deze 94 jaar hadden ze wel honderd keer kunnen uitbreiden, extra winkels uit de grond kunnen stampen, maar dat deed de familie bewust niet. In 2013 kwam er toch een extra winkel bij in de woonwijk Keijzershof aan het Hoefbladplein 13.

Broers Tom (bakker in de Emmastraat) en Mark (bakker in Keijzershof), zijn ouders, oom, tante en de bekende gezichten in de winkel vormen tezamen een beeldbepalende onderneming in het dorp.

Positief
De bakkerij heeft ook een bezorgservice waar sommige dorpsgenoten al meer dan 60 jaar gebruik van maken. Ze leveren brood en gebak aan bedrijven en instellingen en bleven altijd positief ingesteld na de zoveelste afsluiting en wegwerkzaamheden in de Emmastraat. Ook is het brood sinds kort te koop in de schappen van de PLUS-supermarkt van Sabine Zondag. Toch is Rijnbeek groot geworden door klein te blijven.

Kleinschalig
"Het klopt dat wij nooit hebben uitgebreid. In de Emmastraat hebben we onze eigen bakkerij in ons eigen pand. Verhuizen was voor ons geen optie geweest. We zitten hier perfect! Als we hadden willen groeien, dan hadden we moeten uitwijken naar een bedrijvenpark en waren we echt een fabriek geworden. Dat is niks voor ons joh. Voor ons staat juist het kleinschalige, ambachtelijke voorop. Dat is belangrijker dan groeien", zegt Tom.

Toch besloot men in 2013 een nieuwe winkel te openen. Broer Mark staat er aan het roer. "Het was voor ons een mooie kans om ook in Pijnacker Zuid onze producten te verkopen. In het begin was het best spannend, lag de bouw van de wijk en de winkel even stil, maar inmiddels wonen er heel veel gezellige mensen en loopt de winkel fantastisch", aldus Tom.

Mark vertelt dat het ambachtelijke brood in Keijzershof ook uit de 'Emmastraat-ovens komt'. "Alles is ambachtelijk gebakken. Mijn broer Tom staat al om 01.00 uur in de nacht op om alles te bakken." De winkel in Keijzershof onderscheidt zich niet heel erg van de bakkerij in de Emmastraat, maar toch zijn er verschillen, merkt Tom op. "Het is allemaal wat luxer: koekjes, chocolaatjes en speciale broden worden meer verkocht. Ook het gebak vindt gretig aftrek. Dat komt niet op de laatste plaats omdat mijn broer Mark een echte banketbakker is", zegt Tom trots.

Feestmaand
Het vijfjarig jubileum in de wijk zal niet onopgemerkt voorbij gaan, beloven de broers. "Oktober wordt echt een feestmaand. Er zullen acties en feestelijke aanbiedingen zijn in Keijzershof!"

Emmastraat 26
2641 EE
Pijnacker
(015) 369 24 52

Hoefbladplein 13
2643 KD
Pijnacker
(015) 737 00 86

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant