De familie Boon had een mooie middag!
De familie Boon had een mooie middag!

Met de paardentram door de binnenstad van Delft

Actueel 2.930 keer gelezen

Je voelt je toch een beetje Maxima en Willem Alexander als je op een drukke zonnige zaterdagmiddag in september met een paardentram een leuk ritje maakt door de binnenstad van Delft.

Overal lopen en fietsen mensen en ze zitten op terrassen en voor woningen. Je wordt geacht even koninklijk te zwaaien en iedereen lacht en zwaait terug. De mensen vinden het prachtig: een stukje nostalgie in de oude binnenstad van Delft. Een paardentram, met twee stevige Belgische trekpaarden ervoor, past helemaal in dat beeld. En volgend jaar helemaal, want 2019 is het Jaar van de Gouden Eeuw.

Stalhouderij Delftse Hout van de familie Paap is het bedrijf dat zeven dagen per week en in principe het hele jaar deze ritjes door de binnenstad organiseert. De familie Paap werkt samen met Barbara van Gelder van Something Extra, een winkel aan de Oude Langedijk die gespecialiseerd is in oud-Hollandse kleding. Deze kleding maakt het historische gevoel en beeld compleet.

In het kader van een lezersactie van de Telstar/Eendracht was de familie Boon uit Nootdorp en deels ook Pijnacker, zaterdagmiddag 15 september, zo gelukkig om gratis een ritje te maken met op de bok Sylvester Paap, de zoon van initiatiefnemer Toon Paap, en koetsier Peter Garos. "We zijn altijd met z'n tweeën. Als er onderweg iets gebeurt met de paarden of met de mensen in de tram, dan moet één van ons twee er heen kunnen, terwijl de ander de teugels in handen houdt."

Terwijl Sylvester op de Markt dit zegt, horen we een knal, iets van vuurwerk. De paarden maken even een kleine beweging, maar houden zichzelf honderd procent onder controle. Deze Belgische koudbloedpaarden zijn heel geschikt voor het 'trekwerk' door de binnenstad. "Vorige week kreeg een vrouw hier vlakbij een klapband met haar fiets. Ik dacht echt dat er geschoten werd, zo'n klap. De paarden bleven ook toen heel rustig."

Terug naar de familie Boon. Deborah Boon had de wens bij de Telstar/Eendracht ingediend: ze zou het leuk vinden om, net als jaren geleden op haar huwelijksdag, toen ze met Ferry Boon in de echt werd verbonden, met een paardentram een ritje te maken. Dat kon geregeld worden door verkoopmedewerkster Inge de Kroon van Telstar/Eendracht, ze werkt als vrijwilliger bij de vorig jaar nieuw gebouwde Stalhouderij Delftse Hout aan het Baden Powellpad in de Delftse Hout vlakbij Knus.

Daar heeft de familie Paap vorig jaar een compleet nieuwe stalhouderij gebouwd, met onder meer een koetsenhuis, een tuigenkamer, een binnenwasplaats en een onderkomen voor de paarden. Er is plek voor veertien paarden en er staan er nu zeven. Er zijn vier paardentrams en een luxe koets, waar veel belangstelling voor is, onder meer van bruidsparen. Deze is  makkelijker inzetbaar is als toeristen een rondje willen rijden.

De paardentrams met zestien zitplaatsen moeten het niet hebben van spontante toeristenritjes, maar vooral van vooraf gemaakte boekingen door bedrijven voor uitjes of voor verplaatsingen van bijvoorbeeld Het Karrewiel naar De Porceleyne Fles (Royal Delft), waarmee de familie Paap intussen afspraken heeft gemaakt. Zeven dagen per week zijn er ritten te boeken, het hele jaar door. Op de site www.stalhouderijdelftsehout.nl vind je alle informatie.

De familie Boon maakte er een gezellig dagje van. Vooraf werd al even een borreltje gedaan bij Café De Engel en na afloop volgde er nog een etentje bij De Guyter in Pijnacker. Tijdens de rit vermaakten de Bonen zich opperbest.

Als de paarden een bruggetje over moeten, dan wordt er even tempo gemaakt om het werk niet onnodig zwaar te maken. Met o's en a's wordt deze tempoversnelling verbaal begeleid vanuit de tram. Na een klein half uurtje zijn we weer terug bij het startpunt: de Markt vlak voor het monumentale gemeentehuis, waar nog een mooi bruidspaar uit tevoorschijn komt, zo aan het eind van de zaterdagmiddag. De oud-Hollandse mutsjes en petjes worden ingeleverd.

Sylvester Paap vertelt nog dat zijn opa vroeger met paard en wagen door de stad ging om overal groente en fruit te bezorgen, met zoon Toon vaak aan zijn zijde. Op een zeker moment had de familie Paap zeven groentezaken in Delft. André Paap, onze vroegere Pijnackerse groente/fruitspecialist, is een neef van Toon Paap. die Toon heeft in zijn leven al van alles heeft gedaan tot en met een circus en een horecazaak in Antwerpen aan toe.

Toon senior is de 65 voorbij, maar geniet met volle teugen van zijn nieuwe bedrijf en de vele activiteiten. Zoon Sylvester is van huis uit aannemer en dat kwam mooi uit bij de bouw van de nieuwe Stalhouderij Delftse Hout. Nu is hij vooral druk met het besturen van de paardentrams over de oude straten langs de grachten van Delft! 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant