Afbeelding

Hugo Borst maakt er meteen zelf een eind aan

Actueel 4.771 keer gelezen

Als bij Hugo Borst dementie wordt vastgesteld, maakt hij acuut meteen zelf een einde aan zijn leven. Dat zei de schrijver/columnist/actievoerder vorige week in Theater CulturA in Nootdorp.

Daar gaf hij een lezing in het kader van Wereld Alzheimer Dag. Borst las voor uit dagboekaantekeningen van de vijf laatste dagen van het leven zijn moeder Joke die half augustus is overleden in een Rotterdams verpleeghuis.

Het laatste half jaar van haar leven was ontluisterend. Ze was zwaar dement en lichamelijk en geestelijk volledig afgetakeld. De enorme hoop dat zijn moeder snel zou overlijden was steeds meer pure wanhoop geworden.

Volgens Hugo Borst faalt de euthanasiewetgeving bij dementerenden volledig. In elf jaar hebben in Nederland maar 25 mensen met dementie volgens de officiële weg euthanasie ondergaan. De moeder van Hugo had sinds 1996 een euthanasieverklaring waaruit glashelder bleek dat ze ernstige dementie en aftakeling niet wilde meemaken. De verklaring was kwijtgeraakt bij de huisarts en verlopen. Bovendien is iemand in een bepaalde fase van dementie niet meer voldoende wilsbekwaam.

Hugo Borst, die met Karin Gamers samen met succes actie heeft gevoerd voor meer geld voor verpleeghuiszorg, vertelde dat volgend jaar nog een derde boek verschijnt over het ziekteproces van zijn moeder en haar overlijden. Twee eerder verschenen boeken waren bestsellers. In de Telstar/Eendrachtkrant staat volgende week een uitgebreid verslag van de spreekbeurt van Hugo Borst in Nootdorp.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant