Ilona Jense en Antoinette Jans onthullen het bijenhotel bij de Honey Highway.
Ilona Jense en Antoinette Jans onthullen het bijenhotel bij de Honey Highway.

Polder tussen Delfgauw en Oude Leede veiliger en bloemrijker

Actueel 1.299 keer gelezen

Een leuk feestje op maandagmiddag. Waar maak je het mee? Welnu: in de polder tussen Delfgauw en Oude Leede. Daar was maandag 3 september een fietstocht langs diverse verbeteringen en nieuwe voorzieningen die zijn gerealiseerd in goede samenwerking tussen het hoogheemraadschap Delfland, de gemeente Pijnacker-Nootdorp en de woonomgeving die onder meer wordt vertegenwoordigd door de Bewonersvereniging Oude Leede en een fiks aantal betrokken bewoners/natuurliefhebbers.

Er is in een aantal jaren tijd flink wat tot stand gekomen in het gebied. De zogenoemde Bergboezem aan de overkant van molen De Valk is flink vergroot. De Bergboezem is een waterberging waarvan de capaciteit is vergroot tot 100.000 kuub. Bij overvloedige regenval in de Zuidpolder van Delfgauw en omgeving kan de mogelijkheid ontstaan dat er zo veel water is dat dit niet meer rechtstreeks kan worden afgevoerd naar de Schie. In zo'n geval biedt de Bergboezem een extra opvang. De Bergboezem is een stuk polder met een flinke dijk eromheen. Binnen de dijken is er geen sprake van bebouwing zodat overvloedig water er in kan worden opgeslagen.

Delfland is jaren bezig geweest om de diverse voorzieningen voor de waterberging te vernieuwen en uit te breiden. Er is een nieuwe waterinlaat gekomen en ook de capaciteit van de gemalen is vergroot. Tijdens een fietsrondje langs de diverse nieuwe voorzieningen gaven de betrokken deskundigen tekst en uitleg.

De fietstocht voerde voor een deel ook over twee nieuwe fietspaden die het recreatiegebied Ruyven tussen de Zuideindseweg en de rijksweg A13 beter aansluiten op Delfgauw en Oude Leede. Deze fietspaden zorgen enerzijds voor veiliger routes en ze verhogen tegelijk de recreatieve waarde van het gebied. Behalve twee nieuwe fietspaden is er een ook een ruiterpad aangelegd en zijn er met name in de Bergboezem laarzenpaden gemaakt voor wandelaars. Langs de nieuwe fietspaden zijn ook natuurvriendelijke oevers aangelegd.

De fietstocht begon en eindigde bij een nieuwe gemaaltje ter hoogte van de Zuideindseweg 122. Daar was na de fietstocht een feestelijke samenkomst. Hoogheemraad Antoinette Jans van Delfland en wethouder Ilona Jense van de gemeente Pijnacker-Nootdorp hielden daar een korte toespraak en hieven vervolgens het glas.

Antoinette Jans zei dat het gebied met de nieuwe voorzieningen nu berekend is op de klimatologische veranderingen die de laatste jaren gaande zijn. Volgens mevrouw Jans zijn we er nog niet met de weersveranderingen. "Mensen van het KNMI verzekeren mij dat het vaker, harder, en langer zal gaan regenen. Wij hebben als Delfland de taak om daar op in te spelen en ervoor te zorgen dat het gebied ook bij extreme omstandigheden niet onder water loopt."

Wethouder Ilona Jense sloot zich daar volledig bij aan. Ze prees de prima samenwerking tussen Delfland, de gemeente en andere betrokken partijen. Het heeft lang geduurd en er is in de loop van de jaren heel veel gesproken over de verschillende mogelijkheden en daarbij heeft ook de woonomgeving flinke invloed gekregen op de uiteindelijke plannen. Er werd nu niet met zo veel woorden aan gerefereerd, maar er is flink gestreden om van de Bergboezem geen moerasachtige omgeving te maken maar die te behouden als veenweidegebied waar in droge tijden koeien en/of schapen kunnen grazen. Gras en uitzicht zijn behouden!

Op een van de laatste stopplaatsen van de fietsronde werd stilgestaan bij een kade cq dijk waarop een zogenoemde Honey Highway is aangelegd. Honey Highway is een organisatie die zich inzet voor vegetatie met bloemen en grassen waarop bijen zich geweldig kunnen uitleven. Voordat de wethouder en de hoogheemraad een bijenhotel onthulden, gaf Deborah Post tekst en uitleg.

Ze vertelde dat er op de kade 44 verschillende bloemsoorten zijn ingezaaid, zoals duizendblad, knoopkruid, gele morgenster, honingklaver, enzovoort. Daarnaast zijn er heel veel verschillende grassen ingezaaid. Een waar walhalla voor bijen. Door allerlei oorzaken wordt de helft van alle bijensoorten bedreigd in zijn voortbestaan. Er zijn driehonderd soorten waarvan vijftig procent in de gevarenzone verkeert. Deze kleurrijke plek is mooi voor de bijen maar ook voor voorbijgangers die genieten van een kleurrijke bloemenzee. Het maaien wordt tot een minimum beperkt. Kortom: het was en blijft feest in de polder!

Afbeelding
Deborah Post van Honey Highway geeft tekst en uitleg.
De ‘goede werken’ werden bekeken tijdens een fietsrondje dat natuurlijk ook over de nieuwe fietspaden voerde.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant