Afbeelding

Kunst in de buurt Weidevogelhof groot succes

Actueel 887 keer gelezen

Pijnacker - "Wat is het hier gezellig!", een buurtbewoner stapt naar binnen. Het is inderdaad een gezellig geroezemoes in de SWOP van Keijzershof. De hele zaal is vol met talent van de bewoners van de Weidevogelhof. Rond de tafels met kunstwerken wordt enthousiast met elkaar gesproken. Al rondlopend word ik door iemand erbij getrokken.

Door: Margrieta Haan

"Wat fijn deze bijeenkomst, kijk we hebben elkaar ontmoet en gaan nu hier ook een quiltgroep in Pijnacker starten! Wie weet kunnen we nog wat meer mensen vinden die mee willen doen". Dit was precies de bedoeling van deze activiteit, namelijk ontmoetingen tussen buurtbewoners stimuleren.

Nel Snijder (90 jaar) is ongeveer 35 jaar geleden begonnen met kantklossen. Het is even een rage geweest en toen wilde iedereen ermee starten. Samen met een paar bekenden in Pijnacker is ze gestart. En gaandeweg werd het steeds professioneler. Nel Snijder is nog steeds actief met kantklossen. "Ik ben heel wat minder intensief bezig dan vroeger, al blijft een leuke tijdsbesteding".

Dita van Helvoirt (83 jaar) heeft een hele tafel met handgemaakte borduurde kaarten voor haar liggen. "Dit doe ik al 25 jaar. Met sommige kaarten ben ik wel 2 dagen bezig. Het is borduurwerk op papier. Vroeger heb ik ook les gegeven. Alleen is maar alleen, en dit houdt me lekker bezig. Ik zou best nog les willen geven aan mensen die dit willen leren". De kaarten worden voor € 1,50 verkocht en de verkoop loopt voorspoedig.

Ik loop door naar een andere tafel. Hier liggen mooie gedichten. Marianne Koussenmaker (65 jaar), wonend in de Wulp vertelt er over. "Als kind kon ik al heel goed opstellen schrijven. Ik kreeg daarvoor altijd een 10. Met het schrijven ben ik doorgegaan. Ik maak bij bepaalde gelegenheden een gedicht. Het gedicht cocon heb ik geschreven voor jongeren die geisoleerd zijn en het erg lastig hebben en deze over de vlinders voor een situatie met een tweeling die doodgeboren werd".

Al verder lopend zie ik een grote rol papier hangen. Dichterbij komend zie ik allemaal namen en dat geslachtslijnen bij elkaar komen. Yvonne Touw (70 jaar) vertelt dat haar vader gestart is met de familielijnen uit te pluizen. Elke dag zijn Yvonne en haar man een uur of 4 tot 5 bezig om verdere uitwerkingsslagen te maken. Tegenwoordig gaat er veel meer via de computer en kunnen er hele waaiers gemaakt worden. Ze vertelt hier enthousiast over: "Steeds meer krijgen we zicht op de familielijnen en dan kom je ook weleens iets verrassends tegen, zoals een vioolbouwer in Amsterdam. Net kwam ik iemand tegen die ik ga helpen om te starten met haar familielijn".

In de hal van de SWOP zakken de bezoekers voldaan neer voor een bakje koffie. Het gesprek gaat hier gewoon verder, want iedereen kan wel wat meer vertellen over zijn of haar hobby/passie.

Midden in de zaal staan een paar paspoppen met mooie "Chanel" damesjasjes. Jaap Ruis (72 jaar) heeft ze gemaakt. "Het is begonnen met het meegaan met mijn vrouw om stoffen te kopen bij Schreuder in Den Haag. Zij naaide de kleding voor onder onze kinderen. Al snel keek ik mee naar de stoffen. Sinds mijn pensionering ben ik hiermee gestart Door een cursus patroontekenen, ben ik er handigheid in gaan krijgen en ook gaan naaien. Tot 2017 heb ik bij een coupeuse naailes gehad. Het kost me ongeveer 35 uur om een jasje helemaal af te ronden. Per week ben ik minimaal 20 uur wel bezig met deze hobby. Het is echt een passie van me geworden. Elke dag start ik nu ook om naar stoffen te kijken op internet en zoek ik mooie stoffen uit". Al snel staan er verschillende bezoekers bewonderend om zijn jasjes heen en wordt er ook gepast. "Ik wil ze ook verkopen. Het is leuk als ze ook gedragen gaan worden. Mensen kunnen bij mij ook terecht voor een maatwerkjasje".

De oudste bewoner die wat van haar levenswerk laat zien is Riet Oosterman (92 jaar). Ze heeft altijd gehandwerkt. De werken die ze laat zien is zowel borduren, kantklossen en kleedjes maken. Heel bescheiden staat ze erbij. "Ik was nog heel jong toen ik begon met handwerken. Leuk dat mensen nu naar mijn werk komen kijken. Helaas kan ik het nu niet meer".

Dit is een activiteit van en voor bewoners in de Weidevogelhof. Gon van Schaik (72 jaar) uit de Grutto is blij met de aanloop en de gesprekken die het oplevert. Ze heeft zelf een aantal beelden die ze laat zien. Ze vertelt: "Je ziet dat geinspireerde mensen elkaar weer kunnen inspireren. We hebben het nodig om op andere manieren ook met elkaar in gesprek te komen. Met alleen maar koffiedrinken kom je er niet, hiermee leer je het hart van mensen anders kennen. Door de werken zie je iets van iemands passie / interesse. Hierdoor en bij herkenning kan op een dieper niveau gedeeld worden. Ik vind het heel leuk om mijn werk hier te laten zien. In sommige van de werken zit heel veel gevoel van me. Ik krijg er opmerkingen over en iedereen ziet er iets anders in. Daar leer ik dan ook weer van. Heel vaak heb ik dit nog niet gedaan. Dit doet me goed. Ik vind het mooi dat je direct mensen in hun gevoel kan raken".

Ina Steyn (86 jaar), woonachtig in de Wulp is gestart met handwerken, toen ze stopte met werken. Mijn moeder was mijn grote voorbeeld. Zij was er veel beter in dan ik. Ik heb er vooral veel plezier in. Met borduren en kruissteekjes ben ik gestart. Hier in Pijnacker ben ik pas op volle toeren gegaan. Sinds ik op een handwerkgroep zit, is het heel snel gegaan. Ik heb van allemaal restanten dekens gemaakt. De meesten zijn gehaakt.

Lenie Huijberts (78 jaar) woonachtig Kwartel staat aan het begin met een tafel. Op de tafel voor haar liggen vloerkleden en kussens. Ze laat zien hoe het knopen hiervan in zijn werk gaat. "In de winter ben ik nog veel aan het knopen. Het geeft me rust en je bent bezig. Dan kun je weer een poosje verder. Over zo'n vloerkleed doe ik anderhalf jaar, dus dat is wel een project. Ik heb mijn werk nog nooit zo laten zien, eigenlijk wel heel leuk om zo met mensen in gesprek te komen".

Ria Mostert (76 jaar) uit de Watersnip loopt ook glunderend door de ruimte. "Ik heb besloten om wat van mijn foto's te laten zien. Het zijn foto's van vakanties in Italie. Het zijn foto's die ik mooi vind. We gingen altijd naar het Como meer. Zo'n tentoonstelling heb ik nog nooit gedaan. Erg gezellig en leuk om reacties van allerlei mensen te krijgen. En het is best druk. Ik ga enthousiast weer naar huis!". Op een tafel ligt ook het wandkleed "Weidevogelhof" wat in de maak is. Ati Kapteijn vertelt als initiatiefnemer hierover: "Ik heb meegedaan met het wandkleed in Pijnacker Noord en het leek me leuk om ook zoiets in Weidevogelhof te doen. Iedere deelnemer krijgt een lap en zelf aan de slag gaan met een invulling daaraan geven. Alle lapjes bij elkaar vormen een gezamenlijk wandkleed. De komende maandagmiddagen wordt aan dit wandkleed gewerkt. Bewoners die ook mee willen doen zijn nog van harte welkom om aan te schuiven. We gaan er echt een gezamenlijk kunstwerk van maken". Zelf staat Ati er ook met een aantal aquarellen en beelden.

Rina Ton (86 jaar), bewoonster van het gebouw de Grutto heeft een aantal schilderwerken en quilts. "Ik had het niet verwacht dat het zo leuk zou zijn! Het was heel leuk ook om het werk van andere buurtbewoners te bekijken. Het geeft interessante gesprekken. Alleen hoop ik dat volgend jaar meer mensen iets laten zien van wat ze kunnen of hebben gedaan. Er moet toch nog veel meer zijn. Jaren heb ik geschilderd in Delfgauw. Ik zou ook heel graag hier in Keijzershof willen schilderen. Dus als er meer bewoners zijn…., dan hoor ik het graag".

Lenie Verburg krijgt veel bewondering met de quilt wandkleden die in de ruimte hangen en de kleding van de poppen. Een bezoeker die erbij staat, geeft aan dat ze het echt heel knap vindt wat ze gemaakt heeft. "Dit is zo mooi, dat zou ik niet kunnen, hoe krijg je dit voor elkaar?" Lenie vertelt welke technieken ze gebruikt heeft om tot dit resultaat te komen. "Het lijkt me leuk wanneer er een quiltgroep in Pijnacker van de grond gaat komen. Dat geeft ook weer verdere stimulans aan mij en anderen".

De kunst voor de buurt in de Weidevogelhof is een groot succes geworden. De deelnemers en bezoekers dromen nu al over volgend jaar. Weer zo'n bijeenkomst en dan ook met nieuwe mensen en deelnemers. "Het motiveert me ook om nog iets moois te maken, wat ik dan kan laten zien…."

De gemeente ondersteunt de bewoners van de Weidevogelhof met de buurtknip bij de activiteiten om onderlinge ontmoeting te stimuleren.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant