Afbeelding

Pijnacker Noord is een mooie plek rijker

Actueel 1.731 keer gelezen

Pijnacker - Een paar jaar geleden nam de wijkvereniging Pijnacker Noord het initiatief om ergens in de wijk een buurttuin te beginnen. Een groep vrijwilligers ging aan de slag en na overleg met de gemeente en Rondom Wonen werd de plek achter de Cort van der Linden flat gekozen.

De plaats ligt een beetje verborgen. Wie vanaf de winkel van de Lidl over het bruggetje rechtsaf gaat en het voetpad langs de flat volgt vindt de tuin. Ooit was hier een verwaarloosd bosje, na de renovatie van de wijk is dat gerooid. Er zou een plantsoentje komen. Een deel van dit terrein is omgetoverd tot buurttuin. Er waren wat aanloopperikelen, maar die zijn in het eerste jaar met steun van de gemeente opgelost. De vrijwilligersgroep legde de tuin aan, er kwam een padenplan en een moestuinplan. Verder kreeg de groep toestemming om de wilgen langs de vijver te knotten. Van deze takken werden op de hoeken van de tuin zogenoemde takkenrillen gevormd. Brede stapels takken die het gebied van de tuin mooi afsluiten. Tussen de takkenrillen plantte men bessen, frambozen en druiven. Zo werd het hele gebied afgesloten, met natuurlijk een mooie ingang met een poort van wilgentakken.

Het plan was om gecombineerd bloemen en groenten te verbouwen. Verder besloot men zoveel mogelijk biologisch te werken, dus geen gif en biologisch gekweekte zaden en er was het voornemen om vooral een insectenvriendelijke tuin aan te leggen. Dus kwamen er bloemen die speciaal insecten aantrokken en liet men alles wat spontaan opkwam zoveel mogelijk zijn gang gaan. Nu is de tuin echt een lust voor het oog, er groeit en bloeit van alles en er wordt regelmatig door voorbijgangers iets geplukt, een handje aardbeien of bessen, wat kruiden of een maaltje boontjes. Er staat ook een bankje waar mensen even rustig kunnen zitten. Elke vrijdagavond is de vrijwilligersgroep in wisselende samenstelling aanwezig om onderhoudswerk te doen en om water te geven. Bij de ingang van de tuin staat ook nog een buurtbieb, een kastje met bovenin een vitrine met wat informatie over de tuin. Ook deze buurtbieb wordt regelmatig bezocht door mensen die langs komen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant