Foto: Sander de Hollander
Foto: Sander de Hollander

Organisatie Kortebaan is goed voorbereid op warmte

Actueel 1.277 keer gelezen

Nootdorp - Het welzijn van de paarden staat dinsdag voorop, verzekert de Stichting Kortebaan Nootdorp. Vanwege de verwachte warmte heeft de organisatie het aanvangstijdstip al verlaat naar 18.00 uur en houdt het ook de weersverwachtingen goed in de gaten om eventueel aanvullende maatregelen te treffen.

"Vanwege de verwachte hoge temperaturen hebben we veel overleg gehad met de dierenarts, het draverijcomité, de NDR, Runnerz en de Gemeente", legt voorzitter Marcel Knijnenburg uit. "Het advies van de dierenarts was om zo laat mogelijk te beginnen. Dat werd dus 18.00 uur. Om dan voor het donker af te ronden, zou betekenen dat 24 paarden te veel is. Daarom hebben we gekozen voor de minimale uitschrijving van maximaal zestien paarden."

Maximaal 30 graden
De dienstdoende dierenarts Arno Groenewegen houdt de weersverwachtingen goed in de gaten. "Vooralsnog gaat we uit van een maximale temperatuur van 30 graden, waarbij het na 18.00 uur koeler zal worden. Wanneer het toch warmer blijkt te zijn, kan er elke minuut worden afgelast. Bij een temperatuur van 35 graden of hoger wordt er sowieso niet gekoerst. In het verleden zijn er wel vaker koersen pardoes beëindigd. Dat ging dan om wateroverlast of kou, maar het principe blijft hetzelfde."

Paarden kunnen bovendien goed tegen warmte, verzekert Groenewegen. "Paarden zijn dieren die goed zweten. Met voldoende water in de buurt kunnen ze bovendien tijdig afkoelen. Het vervoer van de paarden op het heetst van de dag zie ik niet als een probleem. We hebben te maken met professionele trainers die hun paarden vervoeren in goed geventileerde trailers. Er kan van alles worden opengezet."

Aanvullende faciliteiten
Groenewegen meldt verder dat er voor aanvullende faciliteiten voor de paarden wordt gezorgd. "De organisatie regelt voldoende waterplaatsen en schaduwplekken. Een extra tent behoort ook tot de mogelijkheden. Op en langs het stalterrein staan sowieso bomen. Als dierenarts houd ik bovendien alle deelnemers extra goed in de gaten. Ik kan dan ook niet anders dan melden dat de organisatie uitstekend is voorbereid op de omstandigheden."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant