Peter Hennevanger, Ilona Jense, Hanneke van de Gevel en Frank van Kuppeveld. (Foto's: Edwin Mulder)
Peter Hennevanger, Ilona Jense, Hanneke van de Gevel en Frank van Kuppeveld. (Foto's: Edwin Mulder)

Nieuw college geïnstalleerd

Actueel 4.473 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp heeft als een van de eerste gemeenten van Nederland een nieuw college. Gisteravond werd in een openbare vergadering ingestemd met vier nieuwe wethouders: Ilona Jense (VVD), Peter Hennevanger (D66), Hanneke van de Gevel (EA) en Frank van Kuppeveld (CDA). Slechts 34 dagen hadden de partijen nodig om de formatie te volbrengen. Met het hoofdlijnenakkoord gingen alle partijen zaterdag al akkoord.

Door Denise Quik

Ilona Jense van de VVD is trots op de razendsnelle formatie. "We hebben met z'n allen keihard gewerkt. Iedereen was positief en vastbesloten er iets van te maken." Haar partij is meer dan tevreden over de vele economische punten in het hoofdlijnenakkoord. "We kunnen echt aan de slag", zegt Jense. Zelf stapt ze met een open blik het wethouderschap in. Ze krijgt zo goed als zeker de portefeuilles ruimtelijke ordening, economie en mobiliteit toebedeeld. "Nee, geen veiligheid, dat laten we in zijn totaliteit aan de burgemeester over. Dat is wel zo handig."

Vierde wethouder
Zo eensgezind als de partijen waren bij het samenstellen van het hoofdlijnenakkoord, zo verdeeld zijn de meningen over de keuze van de vierde wethouder. Na de afronding van het hoofdlijnenakkoord, werd per fractie gestemd over welke partij de vierde wethouder zou leveren. Een kleine meerderheid koos voor D66. Een van de fracties die voor D66 stemde, was die van de VVD. Jense: "We hebben in de fractie alle opties bekeken en vonden D66 de beste kandidaat op basis van het akkoord." Fractievoorzitter Marieke van Bijnen van PPN is het daar totaal niet mee eens. Volgens haar vraagt het raadsbreed akkoord om een college die ook de andere kant van het politieke spectrum vertegenwoordigt. "Het college is nu centrumrechts. PPN zou met een wethouder voor verbinding kunnen zorgen. We hebben heel duidelijke speerpunten ingebracht, zoals cultuur en zorg, die we graag zouden uitvoeren", aldus Van Bijnen. De stemming zaterdag kwam voor PPN als een verrassing. "We dachten een goede kans te maken. Dan is het toch teleurstellend dat de meerderheid toch voor D66 kiest." PPN gaat het vervolg, zoals de uitwerking van het uitvoeringsprogramma, zeer kritisch volgen. Ook in de aankomende raadsperiode gaat PPN er voor. "We blijven onze eigen koers varen. Dat zijn we aan onze kiezers verplicht. We zijn bijvoorbeeld erg blij met het klimaatconvenant in het akkoord, maar willen de klimaatdoelstelling het liefst nog verder aanscherpen. Een klimaatneutrale gemeente in 2040 moet haalbaar zijn." Ook Carla van Viegen van de Partij voor de Dieren is niet blij met de keus voor D66. "We zijn zeer teleurgesteld dat een meerderheid van de gemeenteraad bij de voordracht van de collegeleden niet kiest voor een goede afspiegeling van de raad", zegt zij.

Zorg
Voor Hanneke van de Geval van Eerlijk Alternatief was het om het even welke partij de vierde wethouder zou leveren. "Beide partijen passen goed bij ons. Wij zijn echt een middenpartij. Links op zorg en rechts op veiligheid. Maar we hebben wel lang vergaderd, hoor. De meningen waren erg verdeeld binnen onze fractie." Van de Gevel zit al twaalf jaar in de lokale politiek. "Altijd in de oppositie", zegt ze. "Kaders stellen, toetsen. Het wethouderschap is toch heel iets anders." De 'nestor van de raad' werkt daarnaast al 32 jaar in de zorg; de laatste jaren als manager van een zorginstelling onder de rook van Rotterdam. "Ook in vergelijking met mijn werk is het contrast met het wethouderschap erg groot. Als wethouder heb ik geen personeel om aan te sturen. Ik moet goed luisteren naar de raad. Verbinden en duidelijk zijn." Van de Gevel krijgt zo goed als zeker de portefeuille zorg: "En dan ook echt alle onderdelen, zoals ouderenzorg, jeugdzorg, het sociaal domein, noem maar op. Dat was voorheen altijd erg versnipperd. Ik denk dat het een grote winst is voor de gemeente dat alles nu bij elkaar komt."

Op het lijf geschreven
Peter Hennevanger van D66 wil weinig loslaten over de keus voor zijn partij. "Ieder raadslid maakt zijn eigen beslissing", zegt hij. "Daar kan ik weinig over zeggen. Het is natuurlijk mooi dat onze partij op een meerderheid van de stemmen kan bogen en dat vertrouwen zullen wij niet schaden." Naar het wethouderschap kijkt hij ontzettend uit. Na een strenge selectieprocedure binnen zijn eigen partij, kwam Hennevanger als 'winnaar' uit de bus: "Ik verheug me erop. Ik ben geboren in Pijnacker. Heb alles meegemaakt. Het is bijzonder dat ik wethouder word van deze gemeente. Een hele eer." Als alles volgens planning verloopt, krijgt Hennevanger de portefeuilles financiën, onderwijs en sport. Hennevanger komt uit het onderwijs en is woordvoerder financiën geweest. Ook heeft hij veel affiniteit met sport en vele (bestuurs)functies bekleed binnen de lokale sportwereld. Deze wethouderspost is dus op zijn lijf geschreven? "Dat mag je best zeggen", beaamt hij.

Het CDA kan zich goed vinden in de keuze voor D66. "Meer dan dat kan ik er niet over zeggen", laat Frank van Kuppeveld weten. Ook hij kijkt uit naar het wethouderschap. Van Kuppeveld krijgt naar alle waarschijnlijkheid de portefeuilles wonen, glastuinbouw, grondzaken en energietransitie. Over het hoofdlijnenakkoord is hij duidelijk: "Het is een prima akkoord. De belangrijkste punten voor het CDA zijn woningen voor jongeren en ouderen, duurzaamheid en extra aandacht voor mantelzorgers, zoals respijtzorg. Die punten staan in het akkoord. Dat is mooi."

Lees hieronder het hoofdlijnenakkoord.

(Foto: Edwin Mulder)
(Foto: Edwin Mulder)
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant