Foto: Jan Smith Z'meer
Foto: Jan Smith Z'meer

Wandelen door de Groenzoom

Actueel 2.902 keer gelezen

NMP, de vereniging voor Natuur- en Milieubescherming Pijnacker, neemt u maandelijks mee naar één van de bijzondere gebieden in en rondom Pijnacker-Nootdorp. Deze keer de Groenzoom, een natuur- en recreatiegebied tussen grofweg Pijnacker, Berkel en Rodenrijs en Zoetermeer.

Een prachtig weide-, plassen- en slotengebied grenzend aan de drukke N470. Aantrekkelijk voor natuurliefhebbers vanwege het hoge aantal soorten vogels en de mooie wandelpaden. De komende excursie in het gebied op 15 april zal iedereen verwonderen.

Met de herinrichting van wat vanouds een tuinbouw- en weidegebied was, is in 2010 een eerste stap gezet met de ontwikkeling van de Groenzoom. Door goed beheer is de diversiteit toegenomen en kruiden en planten vinden hier hun plek. Ook is de Groenzoom een aantrekkelijk leefgebied geworden voor allerlei vogels, vlinders en andere insecten.

Het gebied trekt vanwege de waterrijkdom veel vogels aan, zoals steltlopers, eenden en ganzen. Soorten als Grutto, Tureluur, Kievit, en Kluut zijn hier algemeen en broeden er ook. Kemphaan zijn er in het voorjaar met regelmaat in prachtig broedkleed te zien. En met wat geluk zelfs bijzonderheden als de Zwarte Ibis.

Momenteel wordt gewerkt aan een vlinderidylle. Idylles zijn bloemrijke plekken voor bijen, vlinders en andere insecten. In de Groenzoom gaat het om grasland met bloeiende planten die thuishoren in deze regio. Het gaat om een meerjarige plantengroei die ook over vijf jaar nog kleurrijk is en nectar en stuifmeel levert voor de bijen en vlinders van voorjaar tot najaar. De idylle in de Groenzoom is bijna 3000 m2 groot. Dit jaar zullen er al bloemen verschijnen, maar over twee jaar is bloei van de idylle pas op haar mooist. Idylles zijn hard nodig want vlinders, bijen en andere bestuivers hebben het erg moeilijk.

Natuurwandeling 15 april 
Graag willen wij u uitnodigen om in dit bijzondere gebied met ons een natuurwandeling te maken onder begeleiding van Cor Noorman, de beheerder van de Groenzoom. De excursie is geschikt voor jong en oud en iedereen die van de natuur houdt. Je hoeft geen lid van NMP te zijn om aan te melden. We verzamelen om 8.45 bij Tuinderij de Groenzoom, Stropersweg 1 in Berkel en Rodenrijs en vertrekken van daar om 9.00 uur. Na afloop is er gelegenheid om bij Tuinderij de Groenzoom voor eigen rekening wat te drinken.

Neem uw verrekijker mee als u die heeft, zodat we de vogels nog beter kunnen bekijken. Aanmelden kan vóór 14 april via info@nmpijnacker.nl o.v.v. uw naam, telefoonnummer en het aantal personen dat deelneemt.

- advertentie -

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant