Vandaag (woensdag) vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. De stemlokalen zijn tot 21.00 uur open. (foto: Martijn Mastenbroek)
Vandaag (woensdag) vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. De stemlokalen zijn tot 21.00 uur open. (foto: Martijn Mastenbroek)

Ruim veertig procent kiezers nog zwevend voor verkiezingen

Actueel 2.428 keer gelezen

Telstar en Toponderzoek hebben de afgelopen tijd onderzoek gedaan naar stemgedrag in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Uit het onderzoek blijkt dat ruim veertig procent van de kiezers in Pijnacker-Nootdorp een paar weken voor de verkiezingen nog zwevend was. 29 procent stemt op dezelfde partij als vorige keer en 21 procent stemt op een andere partij.

De inwoners van Pijnacker-Nootdorp willen het liefst dat de politiek investeert in groen (52%) en openbare veiligheid (51%). Verder zijn het afvalbeleid en zorg belangrijke pijlers. Minder belangrijk vinden ze cultuur en de winkelcentra. Dat waren de meest gekozen antwoorden op de vraag 'Waar kan in onze gemeente op bezuinigd worden?' De meeste inwoners komen voornamelijk aan informatie over de verkiezingen via huis-aan-huiskranten, partijprogramma's en nieuwswebsites. Op de vraag welke (persoonlijke) voorkeuren iemand heeft wat een kandidaat betreft, kiezen de meeste mensen voor iemand uit hun eigen woonplaats (56%). Verder vindt men het belangrijk dat de kandidaat ervaring heeft in de politiek. Opmerkelijk is dat de meeste mensen het niet het allerbelangrijkst vinden dat een kandidaat van onbesproken gedrag is; slechts zeven procent koos voor dat antwoord.

Zichtbaarheid
38 procent vindt de politieke partijen in Pijnacker-Nootdorp niet zichtbaar, dertig procent is neutraal en 29 procent vindt de partijen juist wel zichtbaar. "Er wordt te weinig partijgerelateerde stellingname in de lokale media gecommuniceerd, waardoor de politiek een mysterie blijft. Zo blijft het gevoel van betrokkenheid bij de burgers minimaal", schrijft iemand. De meningen zijn verdeeld op de vraag of de partijen beloften uit de vorige verkiezingen hebben waargemaakt. Opmerkelijk is dat meer dan de helft het eigenlijk niet weet (53%). Iemand schrijft: "Ja, mijn partij functioneert prima in het lokale bestuur." Een ander is minder enthousiast: "Nee, ik heb weinig van het partijprogramma terecht zien komen. Dat geldt overigens voor alle partijen. Een hoop beloften, maar weinig resultaat."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant