Marleen en Jacky zijn al in training hun fietsavontuur dat half oktober in Kenia plaatsvindt.
Marleen en Jacky zijn al in training hun fietsavontuur dat half oktober in Kenia plaatsvindt.

Afrikaans spinnen voor het goede doel

Actueel 1.687 keer gelezen

Marleen de Koning uit Nootdorp en Jacky Gehring uit Rijswijk gaan in oktober een paar weken naar Kenia om daar gedurende een week te fietsen voor een goed doel: weeskinderen die opvang en onderwijs krijgen via de organisatie VDT, Verkaart Development Team. VDT doet in Kenia allerlei ontwikkelingswerk voor kinderen die door beperkingen of afwijkingen buiten de boot vallen.

Komende zondag is er in De Viergang in Pijnacker van 13.00 tot 14.00 uur een uurtje Afrikaans spinnen voor het goede doel. De Viergang stelt de ruimte, de spinningfietsen en docent Sjors van der Quast gratis beschikbaar. Djembegroep Afrodite van Hans van der Blom geeft het geheel een Afrikaans tintje door bijpassende ritmische muziek te maken waarop mensen van alle niveaus heerlijk Afrikaans kunnen spinnen. "Je hoeft niet heel goed en ervaren te zijn in het spinnen. Het moet juist een feestje worden, waarbij de echte liefhebbers natuurlijk toch wel de gelegenheid krijgen om zich heerlijk uit te leven", zo vertellen Marleen en Jacky die natuurlijk zelf ook mee spinnen. Er kunnen 75 mensen meedoen die allemaal vijftien euro per persoon betalen. Het geld komt helemaal ten goede aan de actie.

Deze energieke vrouwen die zich met hun 48 lentes in de kracht van hun leven bevinden, hebben ontzettend veel plezier in het hele project. Jacky wilde altijd al iets doen qua ontwikkelingswerk en wilde dat graag doen in combinatie met een sportieve uitdaging. Jacky en Marleen kennen elkaar omdat Marleen als autismecoach het jongste kind van Jacky onder haar hoede heeft. Marleen stond meteen in de startblokken om mee te doen. De familie Verkaart van VDT stelt geen enkele eis aan het bedrag dat ze meebrengen als sponsoring – ze laten de deelnemers daar bewust vrij in – maar zelf willen Marleen en Jacky ieder 2300 euro bijeengaren. Met 2300 euro financier je in Kenia namelijk de vierjarige vakopleiding van een weesmeisje. Weesmeisjes zijn in zo'n land de meest kansarme en kansloze groep en ze vinden het geweldig dat de organisatie VDT zich juist ook voor deze groep inzet. Zoals ze dat doen voor allerlei andere groepen jeugd: kinderen met een handicap worden gezien als door God gestraften en hetzelfde geldt voor albinokinderen. Zonder bescherming zijn deze kinderen nergens. Ze vinden het mooi dat Hans Verkaart en zijn mensen zich juist voor de meest weerlozen inzet met onderdak, onderwijs, ontwikkeling en beroepsbegeleiding. Ook straatkinderen vangen ze op.

Het fietsen in oktober gebeurt offroad, dus over slechte paden, bergen en dalen. Ze gaan door twee nationale parken en zullen waarschijnlijk zo veel wilde dieren zien dat de na afloop geplande safari van twee dagen geannuleerd kan worden. Bij wijze van spreken. Per dag gaan ze zestig tot zeventig kilometer fietsen op onverhard en ongelijk terrein. Je moet een goede conditie hebben om dat vol te houden. De vrouwen gaan daarom stevig trainen en zijn daar al een beetje mee bezig. Ze doen al heel veel aan sport, dus de basisconditie is al in orde. Een jaar of twintig geleden heeft Marleen al eens in Afrika gewerkt. Dat was nog voor de geboorte van de vier kinderen die ze heeft samen met echtgenoot Jeroen. Ze variëren in leeftijd van dertien tot twintig. Jacky heeft drie kinderen. De oudste is vijftien en de jongste zeven en zij is autistisch en verstandelijk beperkt. Jacky is alleenstaande moeder en dat is best pittig. Gelukkig komt de vader van de kinderen in oktober twee weken in huis zodat ze met een gerust hart weg kan. Net als Marleen werkt Jacky in de sfeer van zorg en gezondheid. Ze begeleidt mensen met slaap- en longproblemen en doet daar ook onderzoek naar. Zowel vanuit hun persoon als vanuit hun beroep en werk zijn ze heel gemotiveerd om zich in te zetten voor kinderen ver weg die het niet zo goed hebben getroffen met zorg als onze kinderen hier in Nederland. Ze vinden het leuk als heel veel mensen meedoen. Er volgen nog meer acties: een Pubkwis bij de Nootdorpse Tennis Club en een 'emballage-evenement' bij Jumbo Nootdorp. Je vindt alle informatie op: www.fietsenvoorkenia.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant