Wie weet meer over de laatste uren van Orlando Boldewijn?
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227763&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo telstar-online.nl
Vrienden hebben bij de Böttgerwater een herdenkingsplekje voor Orlando gemaakt. Foto: Regio15
Vrienden hebben bij de Böttgerwater een herdenkingsplekje voor Orlando gemaakt. Foto: Regio15

Wie weet meer over de laatste uren van Orlando Boldewijn?

  •   3838 keer gelezen   Actueel

Het lichaam van de zeventienjarige Orlando Boldewijn, die ruim een week vermist was, werd vorige week maandag in het water bij de Böttgerwater gevonden. Hij had een afspraak via een dating-app en kwam daarna niet meer thuis. De politie heeft de zaak in onderzoek en doet een beroep op getuigen.

Er wordt veel geschreven op internet over het moment dat politie actief de vermissing naar buiten heeft gebracht. Hij kwam op 18 februari niet thuis en op 25 februari heeft de politie pas een persbericht naar buiten gebracht. Waarom niet eerder? Deze vraag en andere prangende zaken hebben wij voorgelegd aan Marjan Koert, woordvoerder van de Politie Eenheid Rotterdam.

"Vermissingszaken zijn altijd maatwerk. Hoe oud is het vermiste kind? Kan het zichzelf redden en loopt het kind wel vaker weg? Per jaar zijn er zo'n 40.000 meldingen van vermissingen. Vaak, in 70 procent van de gevallen, zijn de vermisten binnen 24 uur weer terecht. Na 28 uur is dat al 80 procent. Er zijn ook gevallen dat mensen niet gevonden willen worden. Kortom, de politie kan niet bij elke melding van een vermissing direct een zoekactie beginnen. Iedere vermissing is specifiek! De politie heeft vanaf het moment van de aangifte, maandag 19 februari, actie ondernomen om het leven van Orlando in kaart te brengen en uit te zoeken hoe ernstig de zaak was. Daarbij zijn onder meer familie en vrienden gehoord. Hieruit bleek dat Orlando wel vaker een nachtje wegbleef. Orlando is direct gesignaleerd als vermist en agenten keken naar hem uit. Telefoongegevens zijn opgevraagd en ziekenhuizen zijn bevraagd of hij daar was. Zondag 25 februari is er massaal media-aandacht gevraagd voor zijn vermissing. Dit gebeurde toen er zorgelijke indicaties werden gevonden", vertelt Marjan. Uiteindelijk is er gezocht in Ypenburg (waar hij het laatst is gezien) en werd het lichaam in het water gevonden.

Er is inmiddels sectie verricht op het lichaam. Is er al meer bekend over de doodsoorzaak? "In belang van het lopende onderzoek gaan we hier niet op in", zegt Marjan.

Op videobeelden van een 112-site is te zien dat Orlando uit het water wordt gehaald in een soort zak. Is deze "zak" door de politie rondom het lichaam aangebracht om sporen veilig te stellen of is hij zo gevonden? "Naar aanleiding van een melding Meld Misdaad Anoniem is het lichaam van Orlando maandagavond 26 februari gevonden in het water nabij de Böttgerwater. Duikers hebben gericht gezocht naar het lichaam van Orlando en geborgen in een bergingszak. Dit om alle mogelijke sporen veilig te stellen", zo weet ze.

Orlando had voor zijn vermissing nog een afspraakje met een man. Is deze man verdachte in deze zaak? Marjan: "Het rechercheteam is druk bezig om de laatste uren van Orlando in kaart te brengen. Daar hoort dit contact ook bij. De betreffende man is getuige."


Laatste beelden Orlando bij Opsporing Verzocht

Verslaggever Martijn Mastenbroek van het misdaadradioprogramma Dossier Mastenbroek op Den Haag FM stelt op zijn website martijnmastenbroek.com dat de vindplek ook geen 'hogere wiskunde' is geweest. "De bewuste man die een afspraak heeft gehad met Orlando had al ruim voor de vondst verklaard dat hij de jongen had afgezet aan de Böttgerwater. Deze straat ligt naast de plas. Elke amateurspeurneus zet de mogelijkheid dat hij misschien in díe plas terecht is gekomen, natuurlijk bovenaan zijn lijstje", zo schrijft hij.

Dat de gouden tip over de specifieke vindplek uiteindelijk is doorgegeven via Meld Misdaad Anoniem vindt hij wel opmerkelijk: "Maar, kan het niet zo zijn dat deze melder de politie slechts heeft willen wijzen op de plas, omdat hij het opmerkelijk vond dat daar niet gezocht werd? Het lijkt mij niet voor de hand liggen dat 'een dader', voor zover daar sprake van is, deze plek heeft doorgebeld. Maar uitsluiten kan ik het ook niet." Mastenbroek onderzocht voor zijn misdaadblog de tram- en bustijden in Ypenburg. "Volgens de HTM rijdt er op zondagavond nog tot na 00.30 uur een tram. De bus heeft hij mogelijk gemist, want die rijdt maar tot even na middernacht", zo stelt hij.

De politie doet een dringend beroep op mensen die informatie hebben, hoe klein of onbelangrijk het misschien ook lijkt. Heb je tips of informatie: bel 0900-8844 of 0800-7000 (anoniem).

reageer als eerste

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227763&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9767773&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Poll

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227765&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>