Het gebouw stamt uit de jaren dertig van de vorige eeuw en is duur in onderhoud.
Het gebouw stamt uit de jaren dertig van de vorige eeuw en is duur in onderhoud. Foto: Martijn Mastenbroek

Parochiehuis Pijnacker: wel of geen gemeentelijk monument?

Actueel 2.303 keer gelezen

Het College van B&W van Pijnacker-Nootdorp komt zeer binnenkort naar de gemeenteraad met een voorstel om van het Parochiehuis aan de Oostlaan een gemeentelijk monument te maken. Dat blijkt uit een brief aan de raad van 13 februari 2018.

Er was al eerder sprake van, maar toen is de besluitvorming opgeschort omdat de meerderheid van de gemeenteraad vond dat het college eerst in overleg moest met het parochiebestuur. Uit dat overleg kwam naar voren dat het parochiebestuur en het bisdom eerst intern een studie wilden maken naar wat de kerk op langere termijn nodig heeft aan gebouwen. Het Parochiehuis zou onderdeel zijn van deze studie, net als 't Prinsesje.

Toen de Joannes de Dooperparochie nog zelfstandig was, wilde het kerkbestuur het oude Parochiehuis verkopen en van de opbrengst tussen de kerk en De Schakelaar een nieuw modern parochiehuisje maken dat direct in verbinding staat met de kerk. Sinds een paar jaar is de Joannes de Dooperkerk onderdeel van een fusieparochie met de kerk in Nootdorp en vier kerken in Lansingerland. Het parochiebestuur van deze gezamenlijke kerken wil samen met het bisdom nu eerst een totaaltoekomstonderzoek doen en pas dan een besluit nemen over het oude Parochiehuis.

Het College van B&W wil nu zijn eigen plan trekken en toch alvast een besluit nemen en van het Parochiehuis een gemeentelijk monument maken. Het is de vraag of het college de gemeenteraad daar in mee krijgt. De meningen zijn verdeeld, zoals ook bij de kerk en de gebruikers van het Parochiehuis allerlei meningen en krachten werkzaam zijn. De Pijnackerse Bridge Club en allerlei andere verenigingen en organisaties willen heel graag gebruik blijven maken van de benedenzaal en koren van de bovenruimte. We hebben nergens een alternatief in Pijnacker, zeggen de bridgers.

De uitbaters, Willem en Caroline van Leeuwen, willen graag doorgaan met de exploitatie. De kerk zegt: het moet wel haalbaar en werkbaar zijn. Het kan dus alle kanten op. Verkopen, platgooien en een woonlocatie van maken is een optie. Het gebouw tot monument bepalen maar wel een woonbestemming met appartementen geven is een mogelijkheid. En wat ook nog kan: verkopen, behouden maar wel ontwikkelen als commercieel horeca- en zalencentrum in combinatie met woningbouw op een deel van het terrein.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant