Afbeelding

Eis: tot 10 maanden cel en 2,5 ton inleveren wegens wietteelt

Actueel 3.054 keer gelezen

Nootdorp - Een 'goed lopend familiebedrijf'. Zo zou je activiteiten van vader, moeder, zoon en schoonzoon kunnen omschrijven. Jammer alleen dat ze voor de hennepteelt kozen en niet voor een legale bedrijfstak. Gisteren hoorden ze voor de Haagse rechter celstraffen tot 10 maanden tegen zich eisen. Ook wil het OM hen ruim 250.000 euro afpakken dat zij aan hun criminele werk verdiend zouden hebben.

Ze leefden er goed van, de 51-jarige Nootdorper, zijn 48-jarige vrouw, hun 24-jarige zoon en een 30-jarige schoonzoon. Van hun criminele centen betaalden ze onder andere dure auto's, horloges en een facelift voor ma.
Het geld werd 'verdiend' met grootschalige en professionele hennepteelt. Volgens het OM heeft het viertal op ten minste drie verschillende adressen in Den Haag woningen gehuurd en daar gedurende langere tijd wietplantages gehad.

Toen de kwekerijen in februari en maar 2015 werden ontdekt en ontmanteld, trof de politie aan de Simon Carmiggelthof ruim zeshonderd planten aan en op twee adressen aan de Fijnjekade in totaal bijna vijftienhonderd planten. Volgens de officier van justitie zijn de vier hier vanaf voorjaar 2014 actief geweest en hebben ze dus meerdere oogsten (en criminele winsten) binnengehaald. Dat de vrouw volledig was afgekeurd en van een uitkering genoot, belemmerde haar blijkbaar niet bij al deze bedrijvigheid.

Er is volgens het OM overvloedig bewijs (waaronder DNA en vingerafdrukken) dat de vier op de drie adressen wiet teelden. De officier stelt ook dat hierbij sprake was van nauwe en bewuste samenwerking tussen de familieleden. Het lijkt erop dat de Nootdorper en zijn vrouw de regie voerden en dat zoonlief en schoonzoon onder hun hoede 'eigen' plantages exploiteerden.

De officier wees er ook op dat wietteelt veel gevaar voor de omgeving oplevert. Er wordt illegaal stroom afgetapt voor de groeilampen en de luchtverversing met alle risico's voor brand van dien. Zij eiste tegen de 51-jarige Nootdorper en tegen zijn 48-jarige vrouw 10 maanden gevangenisstraf (waarvan de helft voorwaardelijk) en tegen hun 24-jarige zoon en de 30-jarige schoonzoon een werkstraf van 150 uur (en één maand cel voorwaardelijk).  Ook wil de officier hen gezamenlijk ruim 250.000 euro afpakken die zij op illegale wijze verkregen hebben.

De uitspraak is over twee weken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant