Afbeelding

John Thuring wint rechtszaak

Actueel 6.316 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - De Raad van State heeft vandaag de vloer aangeveegd met aantijgingen van een aantal gemeenteraadsleden die raadslid John Thuring van GemeenteBelangen beschuldigde van het feit dat hij in Voorburg zou wonen. Formeel gezien moet een raadslid in de gemeente wonen.

Ook de burgemeester stelde dat hij formeel-juridisch in Voorburg woont. De rechter zegt dat er geen enkel bewijs is voor deze beschuldiging. Thuring die in tranen de uitspraak heeft aangehoord en altijd heeft ontkend, kan nu met opgeheven hoofd na de verkiezingen de gemeenteraad verlaten, omdat hij vanwege zijn gezondheid sowieso zou stoppen. 

Ina Mantjes van GemeenteBelangen weet wel uit welke hoek de beschuldigingen zijn gekomen. "Twee politici hebben hem naar eigen zeggen een keer gezien in Voorburg. Het is kwalijk dat de burgemeester zich vervolgens voor het karretje heeft laten spannen", zegt ze. "Ik had vanmorgen andere verplichtingen, maar het liefst wil ik John nu een knuffel geven", zegt ze opgelucht.

John Thuring woonde in Nootdorp in een huurwoning die hij in maart vrij plotseling moest verlaten omdat de eigenaar de woning kon verkopen. Hij heeft toen met echtgenote en zoon een woning gekocht in Voorburg. De vrouw en de zoon zijn daar gaan wonen. Zelf heeft heeft Thuring zich ingeschreven aan de Truus Wijsmullerstraat in Klapwijk bij zijn broer. Hij wilde op die manier voldoen aan de eis dat een raadslid in de gemeente waar hij/zij raadslid is moet wonen. Hij wil(de) de raadsperiode 2014-2018 netjes afmaken en zich na de verkiezingen volgend jaar bij het gezin voegen.

Thuring heeft in maart verzuimd de verhuizing te melden aan de burgemeester en de griffier van de gemeenteraad. Begin september kreeg de burgemeester een tip dat Thuring in Voorburg zou zijn gaan wonen. De burgemeester heeft hem toen uitgenodigd voor een gesprek en daarin heeft Thuring zijn excuses aangeboden voor het niet melden van de verhuizing en de belofte gedaan om tot maart volgend jaar doordeweeks in Pijnacker te wonen bij zijn broer en schoonzus. De burgemeester schreef in een brief van 3 oktober dat ze niet verwacht dat Thuring zich daar aan zal houden. Daarom moest hij de gemeenteraad uit.

De rechter veegt alle beschuldigingen van de burgemeester nu van tafel. Daarnaast moet de gemeente Pijnacker-Nootdorp - indirect dus de burger - de proceskosten betalen, vanwege ongefundeerde beschuldigingen. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant