Afbeelding

Juffen ontvangen boekje over kunstonderwijs

Actueel 2.476 keer gelezen

De kinderen van groep 3 en 4 van basisschool De Ackerweide in Pijnacker zaten op maandag 5 februari al helemaal klaar voor de Kijk|Kunst-voorstelling Er was weer … Roodkapje toen juf Petra, juf Saskia en juf Diana opeens op het toneel verschenen.

Margriet Gersie, directeur van Kunstgebouw, sprak de kinderen toe: "Wisten jullie dat kijken naar voorstellingen heel goed voor je is? Net als zelf toneelspelen, dansen en muziek maken? Je leert er namelijk iets mee over andere kinderen en de wereld om je heen, maar ook over jezelf. Hoe dat werkt, hebben wij opgeschreven in een boekje. En vandaag krijgen jullie juffen het allereerste exemplaar."

Het uitreiken van de boekjes deed Margriet Gersie samen met Mieneke de Jonge, coördinator Cultuureducatie met kwaliteit vanuit bibliotheek Oostland, en Veerle Leenhouts, beleidsmedewerker Cultuur. Margriet Gersie: "In dit boekje beschrijven we hoe het kijken naar kunst en het maken van kunst bijdraagt aan de persoonsvorming van leerlingen. Het gaat onder meer over het overwinnen van weerstand en het accepteren van wat vreemd is, zaken die horen bij kunst én bij de ontwikkeling van kinderen. Ook staan we stil bij de belangrijke rol die de leerkracht heeft bij kunstonderwijs. Die slaat een brug tussen wat leerlingen al kennen en iets nieuws."

In Pijnacker-Nootdorp nemen 17 scholen deel aan het programma Kijk|Kunst van Kunstgebouw. In 2013 is het project Cultuureducatie met kwaliteit gestart om het cultuuronderwijs op basisscholen in Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland te verbeteren. "Het unieke van kunstonderwijs is dat je verbeelding centraal staat. Je leert niet hoe de wereld in elkaar zit, maar ontdekt hoe je eigen wereld eruit zou kúnnen zien. Kunst laat kinderen op een andere manier naar zichzelf en de wereld kijken. Dat geeft hen een nieuwe blik op hun eigen mogelijkheden." Het boekje wordt toegestuurd aan alle scholen in Zuid-Holland die meedoen aan Kijk|Kunst en Doe|Kunst, dat zijn er zo'n 400 in totaal. Het boekje staat ook online: www.kunstgebouw.nl/opreis.

Na de uitreiking genoten de kinderen van een hilarische voorstelling van theatergroep Think. In dit vervolg op het bekende sprookje wil de wolf zijn excuus aanbieden maar weet niet hoe. Roodkapje besluit hem te helpen om het goed te maken. Bijzonder is dat in de voorstelling geen decor of attributen worden gebruikt, maar puur met verbeeldingskracht een hele wereld wordt neergezet. In de bijbehorende lessen gaan de kinderen verder met het thema 'spijt' en zullen ze zelf een vervolg op een ander sprookje bedenken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant