Het begint met goede sloten, zegt Jeroen Tijssen van Hans Struijk Fietsen. De Nootdorpse fietsenzaak stelt een mooi slot beschikbaar dat volgende week wordt verloot onder de deelnemers aan de graveeractie.
Het begint met goede sloten, zegt Jeroen Tijssen van Hans Struijk Fietsen. De Nootdorpse fietsenzaak stelt een mooi slot beschikbaar dat volgende week wordt verloot onder de deelnemers aan de graveeractie.

Politie start campagne om fietsendiefstal terug te dringen

Actueel 2.544 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Politieagent Jeffrey Huigen heeft een campagne opgezet om fietsendiefstal tegen te gaan. Volgende week woensdag 14 februari is er een gratis graveeractie in samenwerking met de gemeente Pijnacker-Nootdorp. De politie wil de heterdaadkracht vergroten en bij de burger meer bewustwording creëren. De campagne richt zich verder op het inzetten van een zogeheten lokfiets en hotspotcontroles.

Hoe erg is het met de fietsendiefstal? Op de website www.hoeveiligismijnwijk.nl zijn de actuele cijfers te zien in het kader van fietsendiefstal. Voor de gehele gemeente Pijnacker-Nootdorp zijn de cijfers over de afgelopen jaren als volgt:

2015: 222: Pijnacker: 134, Nootdorp: 71, Delfgauw: 17
2016: 245: Pijnacker: 146, Nootdorp: 87, Delfgauw: 12
2017: 245: Pijnacker: 155, Nootdorp: 76, Delfgauw: 14

Let wel: het gaat hier om de diefstalgevallen waarbij aangifte is gedaan. Het is niet bekend van welk percentage fietsendiefstal aangifte wordt gedaan, maar je mag aannemen dat er veel meer fietsen worden gestolen dan de officiële cijfers aangeven.

Wat zijn de methoden, wie zitten er achter en op welke plekken zijn ze vooral bezig? "Er zijn meerdere methoden bekend om een fiets weg te nemen. Dit varieert van een blanco sleutel – moedersleutel - tot het gewoonweg verbreken, openknippen of openslijpen van de sloten. Fietsendiefstal komt helaas overal voor. Wij zien vooral een toename rondom winkelcentrums en stations."

Op wat voor fietsen zijn ze uit? "We zien de laatste tijd een toename in de diefstallen van relatief nieuwe fietsen. Hier vallen ook onder elektrische fietsen."

Wat gaat de politie doen tegen de diefstal? "Als politie maken wij tegenwoordig gebruik van de zogeheten lokfiets. Deze fietsen zijn voorzien van een onzichtbaar track- en tracesysteem. We plaatsen ze op locaties waar veel fietsendiefstallen worden gepleegd. De lokfiets heeft over het algemeen een schrikwerkend effect waardoor in het land een daling te zien is van het aantal fietsendiefstallen. Verder merken wij als politie dat veel fietsen niet geregistreerd staan. Dit bemoeilijkt de opsporing waardoor wij minder snel een gevonden/gestolen fiets terug kunnen brengen naar de rechtmatige eigenaar. Via een graveeractie krijgen inwoners van de gemeente de kans om hun fiets kosteloos te laten graveren en wordt deze geregistreerd bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Hierdoor kunnen wij als politie in het kader van de opsporing een fiets sneller identificeren en terugbrengen bij de rechtmatige eigenaar. Aangifte doen heeft het voordeel dat de politie een beeld krijgt van locaties waar fietsen worden gestolen. Op die plekken houdt de politie dan een extra oogje in het zeil."

Verder vinden er gerichte controles plaats. Bij controles op straat kan de politie in sommige gevallen snel zien of een fiets als gestolen geregistreerd staat. De politie doet dit onder andere met behulp van een scanapparaat dat via een gsm-verbinding in contact staat met het fietsdiefstalregister.

Hoe hoog is de prioriteit? Bij politie en OM? Wordt er wel eens een fietsendief staande gehouden en stevig gestraft? "Fietsendiefstal is in Nederland de meest voorkomende vorm van criminaliteit. Doordat het veiligheidsgevoel van de burger wordt aangetast door fietsendiefstal, is er prioriteit bij de politie. Politie Pijnacker-Nootdorp heeft een proactieve houding t.a.v. fietsendiefstal. Regelmatig draaien wij, samen met partners, zoals de gemeente, preventiecampagnes. Er worden ook fietsendieven aangehouden. Hoe zwaar een fietsendief gestraft wordt is echter afhankelijk van meerdere factoren, zoals de eerdere antecedenten van de dief. Diefstal is een misdrijf. De straf is dan ook niet mild: er kan maximaal vier jaar gevangenisstraf opgelegd worden of een geldboete van de vierde categorie, zo'n 20.000 euro. De rechter heeft bij diefstal ook de mogelijkheid om een taakstraf op te leggen.De politie gaat overigens niet over het straffen van fietsendieven: de politie spoort op, het Openbaar Ministerie vervolgt en de rechtbank berecht als een verdachte schuldig is bevonden."

Wat kunnen we er als fietsers zelf aan doen om het aantal diefstallen terug te dringen? "Veel dieven zijn gespecialiseerd in één soort slot. Gebruik daarom twee of drie verschillende sloten, bijvoorbeeld een ringslot, een beugelslot en een kettingslot. Dit werkt bovendien vertragend. Zet je fiets vast aan de zogenoemde vaste wereld, een brug of een fietsenrek, zodat de fiets niet meegenomen kan worden naar een donker steegje of een andere plek waar de dief op zijn gemak kan werken. Stal je fiets tegenover een plek waar mensen staan te wachten, zoals tegenover een bus- of tramhalte. Dieven worden liever niet bekeken terwijl ze een slot openbreken. Een plek met veel voorbijgangers is weer minder veilig, want voorbijgangers kijken nauwelijks om zich heen en kunnen zelfs de bewegingen van een dief camoufleren. Zet je fiets in een bewaakte stalling. Daar heb je de meeste kans dat hij er nog staat als je terugkomt. En bel 112 als je denkt dat er een fietsendief bezig is. De politie pakt namelijk in tachtig procent van de verdachten in heterdaadsituaties doordat een burger de politie belt. Probeer bij een verdachte situatie zoveel mogelijk gegevens vast te leggen, maak een foto of een filmpje als dit mogelijk is, maar denk aan je eigen veiligheid. Noteer een eventueel kenteken en signalement!"

De graveeractie is opgezet in samenwerking met de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Het preventieteam staat voor je klaar op woensdag 14 februari 2018 tussen 10:00 en 16:00 uur bij Winkelcentrum Parade op het Paradeplein in Nootdorp. Je laat je identiteitsbewijs zien. Vervolgens controleert het preventieteam je fiets op diefstal en gaat het team na of jouw fiets kan worden gegraveerd. Na het graveren plakt het preventieteam een sticker over de gravure met het nummer in schrift en als barcode. Je krijgt ten slotte ook een registratiekaartje met gegevens van de fiets mee. Aan het eind van de dag zal er een goed hangslot verloot worden onder de mensen die hun fiets hebben laten graveren. Dit hangslot wordt aangeboden door de gemeente Pijnacker-Nootdorp en de fietsenmaker 'Hans Struijk fietsen' in Nootdorp.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant