De zogenoemde Orion Nevel gespot boven Pijnacker. Foto: Raymond Burger
De zogenoemde Orion Nevel gespot boven Pijnacker. Foto: Raymond Burger

Astronomie Pijnacker vangt Orion Nevel in beeld

Actueel 1.987 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Zondagavond was de hemel boven onze regio zelden zó helder. Voor de fanatieke sterrenkijkers was het een geweldige avond.

Raymond Burger is beheerder van de Facebookpagina Astronomie Pijnacker. Ook hij stond afgelopen zondag op scherp. Burger: "Het was één van de weinige echt heldere avonden in Pijnacker", vertelt de Pijnackernaar die al jaren bezig is met deze enigszins uit de hand gelopen hobby. De sterrenkijker spotte in de avonduren de zogenoemde Orion Nevel, die ook wel bekend staat als Messier object 42. "De nevel was zelfs in Pijnacker met een verrekijker te zien en zit in het sterrenbeeld Orion, vlak onder de drie sterren die de 'riem van Orion' vormen", vertelt hij.

"Deze gasnevel is ongeveer 24 lichtjaar in doorsnee en is één van de grootste en makkelijk te observeren nevel in de nachtelijke hemel. De Orion nevel staat bekend als de geboorteplaats van vele sterren, die worden gevormd uit het gas van de nevel." Voor de kenners: Raymond is in bezit van een Skywatcher 20/100 cm spiegeltelescoop met een gemotoriseerd equatoriaal statief. Recentelijk is hij begonnen met de grondbeginselen van astrofotografie. "Daarnaast ben ik donateur bij de sterrenwacht Rijswijk en bezoek een paar keer per jaar astronomie weekenden. Ik heb niet geleerd voor astronoom, alles is puur vanuit enthousiasme en interesse. Wel ben ik op professioneel gebied betrokken bij diverse ruimtevaart en astronomie-organisaties. Zelf ben ik altijd aanwezig als begeleider zoals bij evenementen zoals de landelijke Sterrenkijkdagen", zegt hij. Deze dagen vinden dit jaar op 23,24 en 25 februari 2018 plaats op diverse locaties in Nederland.

De Facebookpagina Astronomie Pijnacker is een belangeloos initiatief om mensen enthousiast te maken met astronomie. Deze pagina is bedoeld als informatieve pagina. Er wordt niks aangeboden, verkocht of iets dergelijks. Het is een pagina waarop interessante feitjes en weetjes over de avondhemel te lezen en zien zijn. "Ik plaats foto's van diverse hemelobjecten en geef er uitleg over. Alles in Jip en Janneke-taal. Zelf ben ik natuurlijk ook nog lerende", zegt hij bescheiden. "Mocht het in de toekomst interessant zijn, dan zal ik in Pijnacker mijn telescoop neerzetten op openbare plekken, zodat anderen ook manen, planeten en nevels kunnen zien. Pijnacker is een hele moeilijke plek om enthousiast bezig te zijn met Astronomie vanwege de hoge mate van lichtvervuiling vanwege tuinbouw en grote steden in de buurt. Toch is met de inzet van het juiste materiaal een hoop leuks te beleven in de avondhemel."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant