Rita (tweede van links) wacht een oplossing niet meer af en is naarstig op zoek naar een andere woning.
Rita (tweede van links) wacht een oplossing niet meer af en is naarstig op zoek naar een andere woning.

Afvalperikelen bereiken kookpunt; Avalex erkent problemen

Actueel 4.563 keer gelezen

De redactie van deze krant heeft afgelopen week ladingen foto's en klachten ontvangen van overvolle containers, zwerfvuil en illegale dumpingen in de hele gemeente Pijnacker-Nootdorp.

Vooral rondom de ondergrondse afvalcontainers is het al tijden mis. De containers kunnen de hoeveelheid afval niet aan, worden niet frequent geleegd en dat zorgt weer voor een heleboel irritatie, niet op de laatste plaats omdat inwoners het afval ernaast zetten.

Aan de Weegbree in de wijk Keijzershof in Pijnacker Zuid is het al jaren bal. "De maat is vol", zegt bewoonster Rita. "Al hebben wij niet meer de illusie dat er nog iets wordt gedaan aan het probleem. Wij zijn al vier jaar aan het vechten", vertelt ze in de gemeenschappelijke ruimte van het wooncomplex. Zo'n tien bewoners schuiven aan en er ontstaat meteen een verhitte discussie. Ze onderschrijven allemaal het verhaal van Rita.

Aan de zijkant van het complex (op het hoekje met de Floralaan) staan meerdere ondergrondse containers. "De hele wijk brengt het afval naar déze containers. Dit zorgt voor verkeersopstoppingen, geluidsoverlast, maar ook voor capaciteitsproblemen. De containers zitten razendsnel mudvol. Vrijwel elk weekend is het raak, wanneer er weer honderden flessen naast de containers staan, oud papier door de straat waait en er soms hele bankstellen worden neergezet", vult een bewoner aan.

Voor Rita is het kookpunt bereikt: "Ik ga verhuizen, want na vier jaar klagen bij de gemeente, Avalex en onze verhuurder, is er niets ondernomen." Ze is overigens van mening dat niet alleen afvalinzamelaar Avalex blaam treft: "Ook de mentaliteit van de bewoners speelt een rol en daarnaast deugt het inzamelsysteem niet." De bewoners zouden het liefst zien dat de containers worden verplaatst naar de randen van de wijk, bijvoorbeeld bij MFA Het Nest of het milieudepot in Pijnacker-Zuid, maar dat wordt een miljoenenoperatie, zo schat het buurtcomité in.

Reactie Avalex:
"Wij erkennen het probleem voor met name PMD en Oud Papier & Karton. Anderhalf jaar geleden hebben wij een PMD- en een papiercontainer bijgeplaatst bij MFA Het Nest, om zo de druk op het milieupark aan de Weegbree te verlichten. Voor wat betreft glas, textiel, gft en restafval zien wij geen groot aantal meldingen. Grofvuil - zoals matrassen - kunnen naar de milieustraat van Avalex worden gebracht of men kan met Avalex een afspraak maken om ze op te laten halen. Papier en karton dient zo klein mogelijk te worden gemaakt, dit voorkomt verstopping van de container. De locatie van het milieupark is destijds door de gemeente gekozen, in verband met de ligging bij de Albert Heijn. Wij gaan in overleg met de gemeente om opnieuw te kijken naar deze locatie en we kijken ook graag met de bewoners naar een oplossing."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant