Afbeelding

College: grond Mercato niet te goedkoop verkocht

Actueel 1.931 keer gelezen

De gemeente heeft de grond voor Mercato niet te goedkoop verkocht aan ontwikkelaar ABB. Het was een moeilijke locatie binnen de keerlus van een tram en ABB moest ook het openbaar gebied en een parkeergarage ontwikkelen. Dat schrijft het College van B&W in een uitgebreide reactie op het vorige week verschenen rapport naar de grondprijzen voor woningbouwlocaties die de gemeente de laatste tien jaar heeft gerekend.

Een ambtenaar van de gemeente had naast zijn gewone werk uitgebreid onderzoek gedaan naar een aantal bouwlocaties – omdat hij de cijfers heel vreemd vond - en was tot de conclusie gekomen dat de gemeente structureel dertig procent te weinig voor de bouwgrond rekende.

De ambtenaar overhandigde in maart 2015 een rapportje van zeven pagina's aan het college met daarin de cijfers van een aantal bouwlocaties. Toen hij twee jaar later moest vaststellen dat college en ambtelijke top weinig of niets hadden gedaan met de bevindingen, stapte hij naar de Telstar/Eendracht die over de zaak op 21 juni van dit jaar een twee pagina's groot artikel publiceerde. Dit leidde tot een extra raadsvergadering en een extern onderzoek in opdracht van college en gemeenteraad.

Vorige week verscheen het rapport: de conclusie van onderzoeksbureau Brink/AEF was dat de gemeente niet structureel te weinig rekent voor bouwgrond maar dat twee van de tien locaties niet marktconform waren en een zelfs onrechtmatig. Mercato zou voor twee miljoen euro te weinig zijn verkocht en de gemeente zou ten onrechte alleen met ontwikkelaar ABB hebben onderhandeld. In Delfgauw is bouwgrond ten onrechte voor een sociale prijs verkocht.

In een uitgebreide reactie reageerde het college vandaag op alle conclusies en aanbevelingen. Het college ontkent dat de grond voor Mercato in Nootdorp te goedkoop is verkocht en men bestrijdt ook dat het alleen met ABB in zee gaan onrechtmatig was. Het college erkent wel dat de melding van de klokkenluider niet goed is behandeld en belooft beterschap op dit punt. Verder zegt het college dat het beleid en de administratie rondom grondzaken de laatste jaren strakker worden georganiseerd.

De melder/klokkenluider is blij dat er serieus onderzoek is verricht naar zijn bevindingen, maar is wel heel benieuwd hoe de onderzoekers met hun berekeningen te werk zijn gegaan. Dat is niet exact te beoordelen omdat de becijferingen over de tien onderzochte locaties vertrouwelijk zijn. Over Mercato zegt de klokkenluider dat hij niets begrijpt van de bevindingen van de onderzoekers. Hij stelt dat ABB de locatie voor 2,1 miljoen euro heeft verkocht en uiteindelijk voor 8,9 miljoen heeft verkocht. Dat zou betekenen: 6,8 miljoen winst alleen al op de grond. De onderzoekers houden het op twee miljoen en het college zegt impliciet dat de transactie marktconform was en gaat daarmee dus tegen de conclusie van het onderzoek in.

Vanavond praat de gemeenteraad beeldvormend over het rapport. De onderzoekers zijn aanwezig om vragen te beantwoorden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant