Dirk Kaptein op z'n 85ste weer in een Scania
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227763&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo telstar-online.nl
Dirk Kaptein ging een ritje maken met de Skania van Gerrit Schotte.
Dirk Kaptein ging een ritje maken met de Skania van Gerrit Schotte.

Dirk Kaptein op z'n 85ste weer in een Scania

  •   2076 keer gelezen   Actueel

Dirk Kaptein van de Vlielandseweg werd onlangs 85. Zus twaalf jaar jongere zus Hennie Hoogerdijk-Kaptein – bekend van het voormalige plantencentrum aan de Reesloot – bedacht een leuk cadeau: een ritje met een Scania, de vrachtwagen waar de bonkige vrijgezel talloze jaren in heeft vertoefd als chauffeur.

Dirk heeft honderdduizenden kilometers gereden in verschillende Scania's waarmee hij heel Europa doorkruiste. In 1953 – dat is 64 jaar geleden, dus Dirk was toen 21 - ging hij bij Transportbedrijf JAWICO werken. Dit is een roemrucht bedrijf dat gevestigd was aan de Boezemweg in Pijnacker. De firmanten waren Jaap Zegwaard, Wim van Wijk en Coos Vonk. Vandaar de naam JAWICO. Op het hoogtepunt van het bedrijf had JAWICO een kleine honderd tankwagens op de weg. In de jaren negentig van de vorige eeuw is het opgegaan in een groter geheel en verdween de naam uit beeld.

Een enkeling heeft nog een JAWICO-wagen, zoals aannemer Gerrit Schotte uit Oude Leede, de schoonzoon van firmant Wim van Wijk. Hennie vond Gerrit bereid om met Dirk een rondje door de buurt te rijden. Dat gebeurde op zaterdag 21 oktober. De immer kritische Dirk had wel aan te merken op de vering en wegligging van de auto van Gerrit, maar dat had natuurlijk ook te maken met het feit dat er geen aanhanger met een volle tank melk of Latex achter hing.

Dirk vertelde twee dagen later thuis aan het Achillesstraatje – een zijstraatje van de Vlielandseweg – dat hij van 1953 tot 1977 bij JAWICO had gewerkt en dat hij daarna bij de Gebroeders Zegwaard was gaan werken. Vrachtwagenchauffeur was voor hem het mooiste beroep dat hij kon bedenken. De vrijheid om lekker in je eentje met de vlam in de pijpen over 's Heren wegen te rijden, dat was voor hem een ultiem genot.

Van Zweden tot Portugal en van België tot achter het IJzeren Gordijn, overal en nergens kwam Dirk Kaptein en altijd met een Scania onder de bips. Aan de wand in zijn woonkamer hangen diverse foto's van Scaniamodellen waar hij van zijn 21ste tot zijn 57ste in gereden heeft. Zoals gebruikelijk rond 1990 kon Dirk vroeg met pensioen. Hij is daarna van alles blijven doen maar de laatste jaren onderneemt hij niet zo veel meer.

Dirk zegt altijd dat hij op verjaardagen niet zo veel meer te vertellen heeft. Daar heeft hij de terugblik op het ritje geen last van: hij praat honderduit en neemt geen blad voor de mond. Om er voor te zorgen dat Dirk op verjaardagen weer wat te melden heeft, organiseerde zijn zus het tripje. Maar ja: als je daar dan een stukje over in de krant laat plaatsen, dan heb je weer niks te vertellen op verjaardagen. Hij vertelt nog dat hij de tweede is in een gezin met negen kinderen. 


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227763&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten

Poll

Vuurwerkverbod in Pijnacker-NootdorpReageren!
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9767773&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Poll

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227765&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>