Afbeelding

Gemeenteraad laat John Thuring vallen

Actueel 4.969 keer gelezen

De gemeenteraad heeft vanavond in een besloten raadsvergadering steun betuigd aan de maatregel van burgemeester Francisca Ravestein om raadslid John Thuring van Gemeentebelangen Pijnacker-Nootdorp uit de gemeenteraad te verwijderen.

Dat schrijft de gemeente in een persbericht dat meteen na een besloten raadsvergadering naar de media werd verstuurd. Het persbericht luidt als volgt.

De gemeenteraad heeft in een besloten raadsvergadering geconstateerd dat de heer Thuring niet meer voldoet aan de vereisten van het raadslidmaatschap. Om raadslid te zijn gelden meerdere vereisten. Een van de vereisten is dat een raadslid verplicht is om in de gemeente te wonen waar hij als volksvertegenwoordiger optreedt.

De burgemeester heeft verschillende gesprekken gevoerd met de heer Thuring over zijn feitelijke woonplaats en deze hebben geleid tot een waarschuwing van de burgemeester. De waarschuwing houdt in dat het raadslid niet meer voldoet aan de vereisten van het raadslidmaatschap. De heer Thuring woont met zijn gezin in Voorburg en verblijft regelmatig in Pijnacker.

De heer Thuring heeft vervolgens gebruik gemaakt van de mogelijkheid de gemeenteraad om een oordeel te vragen over de waarschuwing. De gemeenteraad is van mening dat nu de heer Thuring juridisch gezien niet meer als inwoner van de gemeente kan worden beschouwd, hij niet meer voldoet aan de vereisten van het raadslidmaatschap. Daarom kan hij niet aanblijven als raadslid.

Tegen dit besluit van de gemeenteraad kan de heer Thuring in beroep gaan bij Raad van State. Hij blijft in dat geval raadslid totdat de Raad van State uitspraak heeft gedaan.

Aldus het persbericht. 

John Thuring woonde in Nootdorp in een huurwoning die hij in maart vrij plotseling moest verlaten omdat de eigenaar de woning kon verkopen. Hij heeft toen met echtgenote en zoon een woning gekocht in Voorburg. De vrouw en de zoon zijn daar gaan wonen. Zelf heeft heeft Thuring zich ingeschreven aan de Truus Wijsmullerstraat in Klapwijk bij zijn broer. Hij wilde op die manier voldoen aan de eis dat een raadslid in de gemeente waar hij/zij raadslid is moet wonen. Hij wil(de) de raadsperiode 2014-2018 netjes afmaken en zich na de verkiezingen volgend jaar bij het gezin voegen. 

Thuring heeft in maart verzuimd de verhuizing te melden aan de burgemeester en de griffier van de gemeenteraad. Begin september kreeg de burgemeester een tip dat Thuring in Voorburg zou zijn gaan wonen. De burgemeester heeft hem toen uitgenodigd voor een gesprek en daarin heeft Thuring zijn excuses aangeboden voor het niet melden van de verhuizing en de belofte gedaan om tot maart volgend jaar doordeweeks in Pijnacker te wonen bij zijn broer en schoonzus. De burgemeester schrijft in een brief van 3 oktober dat ze niet verwacht dat Thuring zich daar aan zal houden. De burgemeester stelt dat hij formeel-juridisch in Voorburg woont. Daarom moet hij de gemeenteraad uit. 

Gemeentebelangen, de partij van Thuring, stelt echter dat hun raadslid in Pijnacker-Nootdorp woont en gewoon aan de eis voldoet dat je in de gemeente moet wonen, omdat hij binnen de gemeente is verhuisd. De partij verwijt de burgemeester dat ze geen onderzoek heeft gedaan en dat ze haar beslissing baseert op aannames en verdachtmakingen. Ook stelt Gemeentebelangen dat de Gemeentewet voorschrijft dat de burgemeester met feiten moet aantonen dat het betrokken raadslid niet in (meer) in de gemeente woont. John Thuring heeft bij voorbaat al gezegd dat hij in beroep gaat bij de Raad van State. Die doet binnen zes weken uitspraak. 

Uit de krant