De kermisweek is een ontmoetingsplaats voor heel veel  Nootdorpers en ook Pijnackernaren.
De kermisweek is een ontmoetingsplaats voor heel veel Nootdorpers en ook Pijnackernaren.

Nootdorp woedend over regeltjes Kermisweek

Actueel 2.462 keer gelezen

De gemeente Pijnacker-Nootdorp heeft de organisatie van de Nootdorpse Kermis verrast met een forse beperking van de openingstijden van de feesttenten tijdens de feestweek. Piet Vergeer van Het Witte Paard had dat totaal niet verwacht omdat de feesten recent volgens hem rimpelloos zijn verlopen, zo vertelde hij deze week in onze krant.

Inmiddels zijn er honderden boze reacties opgetekend op Facebook. Ook de lokale partijen Eerlijk Alternatief en Gemeentebelangen hebben verbaasd gereageerd. Ook zijn er al enkele mailtjes gestuurd naar de gemeente Pijnacker-Nootdorp, een oproep van organisator Piet Vergeer. Hieronder nog enige duiding in een vervolg op dit artikel.

Onlangs was er een evaluatie van de afgelopen feestweek met organisator Piet Vergeer, kermisorganisator John de Voer, politie, brandweer en een ambtenaar van de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Na de vele complimenten betreffende een perfect verlopen feestweek zonder ook maar één incident, de goede organisatie, de strakke beveiliging en tevredenheid met het vernieuwde toegangsbeleid met leeftijdscontrole en daarbij behorende drankbandjes, dacht ook de organisatie het een en ander goed op de rit te hebben. Alvorens de organisatoren rustig dachten te vertrekken, gaf de gemeente nog aan een verandering voor de feestweek van 2018 te hebben: "Wij moeten u meedelen dat de sluitingstijden voor de vrijdag- en zaterdagavond van 01.30 naar 00.30 uur terug gaat." Piet Vergeer: "Ik wist niet wat ik hoorde. Het lijkt wel of de gemeente elk feestevenement uit Pijnacker-Nootdorp wil weren. Men gaf als reden aan dat er een paar klachten van inwoners waren en dat de hele regio graag geen feesten meer na 00:30 uur wil. Wat betreft de regio: ik kan zo vijf of zes evenementen opnoemen die wel ontheffing hebben tot later. Het Leidens Ontzet duurt op doordeweekse dagen gewoon tot 02:00 uur, de Stompwijkse Kermis, vrijdag, zaterdag , zondag en maandag gewoon alle dagen tot 01:30 uur. En zo kan ik er in de regio nog wel een paar opnoemen."

Piet Vergeer die al tientallen jaren bij de Nootdorpse kermis betrokken is vervolgt: "Toen de kermis nog in het centrum van Nootdorp was, hadden we vergunning tot 03:00 uur. Vanaf 2002 zijn we verhuisd naar de ijsbaan bij de Dobbeplas en gaf de gemeente Nootdorp aan dat bij een evenement met feesttent de sluitingstijd maximaal 01:30 uur zou zijn. Ongeveer acht jaar geleden - na een tentfeest Pijnacker met ongeregeldheden – is via de APV, de Algemene Plaatselijke Verordening, geregeld dat tentfeesten een sluitingstijd kregen van 00:30 uur. De Kermis van Nootdorp kreeg van burgemeester Buddenberg ontheffing van deze sluitingstijden op basis van de praktijk: midden zomer, lang licht, kinderen later naar bed. De meeste bezoekers komen naar het feestterrein vanaf ongeveer 22:00 uur, even over de kermis, 22:45 uur vuurwerk, even munten kopen, en lopen om kwart over elf de feesttenten in, waar je nu dus nog tot 00:30 uur zou mogen zijn, in plaats van 01:30 uur."

Vergeer schetst de gevolgen: "Dit betekent voor ons bijna vijftig procent minder omzettijd op de drukste avond en voor de bezoekers ook niet echt lang plezier. Het is ook voor bezoekers straks niet meer interessant om naar zo'n evenement te gaan en na een uurtje weer weg te moeten. Dan gaan ze wel stappen elders waar je langer kan genieten van je avondje uit. We hebben al eerder geprobeerd de bezoekers vroeger naar de kermis te lokken met halve toegangsprijzen als je voor 21:30 zou komen, maar zonder resultaat." Het is volgens de man van Het Witte Paard onmogelijk dergelijke grote evenementen te organiseren met zoveel voorzieningen tenten, hekken, aggregaten en grote club betaalde beveiligers, zonder dat je de kans tot exploitatie krijgt. Kermis Nootdorp is het laatste evenement in Pijnacker-Nootdorp na het stoppen van de feesttenten van de Oranjevereniging Pijnacker, de 12 inch-race en mogelijk ook De Wintertent in Pijnacker van De Guyter.

Politiek
Piet Vergeer: "Weet je wat ik eigenlijk nog het ergste vind. Ik had twee jaar terug net voor zijn vertrek nog een gesprek met burgemeester Buddenberg over de feestweek. Hij gaf nog aan,dat de Nootdorpse kermis niet hoefde te vrezen voor het verliezen van de ontheffing. Dan moest er wel iets heel ergs gebeuren. Vorig jaar heb ik nog een prettig gesprek gehad met zijn opvolger, mevrouw Ravestein. Als ze dan zo'n ver strekkende maatregel nemen, dan had ik wel verwacht dat ik even opgebeld zou worden om het een en ander te bespreken. Nu werd het door een ambtenaar even en passant meegedeeld, terwijl je het totaal niet verwacht. Klachten van paar omwonenden wegen zwaarder dan het plezier van 6.000 inwoners die genieten van deze drie dagen feest!"

De aanleiding voor het intrekken van de verlengde sluitingstijden betreft een aantal klachten over geluid door bewoners van de wijk Achter het Raadhuis. Metingen aan de gevel van de appartementengebouwen daar hebben de afgelopen twee jaar uitgewezen dat de geluidsdruk op de gevel 55 DB is. Dat is ruim onder de wet. De norm is 65 DB. Daarna zijn bewoners naar de B&W gegaan om te klagen over de sluitingstijd. Uiteindelijk is dit de rede voor het intrekken van de ontheffing. Er zullen best nog wat inwoners zijn die enig overlast ondervinden van zo een feestweek, maar kom op, één keer per jaar is er een feestweek waar bij alleen op vrijdag en zaterdagavond wat overlast kan zijn. Terwijl de feestweek van de dorpskern Nootdorp al een halve eeuw het dorp verbindt. Elk jaar komen verdeeld over meerdere dagen toch zo'n 6000 mensen erheen, ook veel uit Pijnacker. Piet: "Ik hoop dat al deze mensen de moeite willen nemen om een protest e-mailtje naar de gemeente te sturen. Iets van: Wij zijn tegen de inperking van de sluitingstijd van de Kermis Nootdorp." E-mail gemeente: bestuurssecretariaat@pijnacker-nootdorp.nl met eventueel een cc naar de gemeenteraad: griffie@pijnacker-nootdorp.nl en/of redactie@telstar-uitgeverij.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant