Een aantal kassen in Pijnacker wordt opgewarmd met aardwarmte.
Een aantal kassen in Pijnacker wordt opgewarmd met aardwarmte.

Partij voor de Dieren bezorgd over onderschatte risico's winning aardwarmte

Actueel 1.343 keer gelezen

De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland maakt zich zorgen over de veiligheidsrisico's bij de winning van aardwarmte. Die risico's bestaan onder meer uit aardbevingen en vervuiling van het drinkwater. Dat blijkt uit een onderzoek van het Staatstoezicht op de Mijnen.

Volgens deze rijksdienst worden ook wet- en regelgeving niet goed genoeg nageleefd. In zijn rapport over geothermie (de winning van aardwarmte) in Nederland stelt het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) dat deze relatief nieuwe sector moeite heeft om de nodige expertise en ervaring bij elkaar te krijgen, met alle risico's van dien. Zo zijn incidenten met aardwarmte-installaties mogelijk te wijten aan slechte materialen of onvoldoende deskundig personeel. Als voorbeeld worden de stalen buizen genoemd die bij twee projecten zijn gebruikt. Die bleken van matige kwaliteit, waardoor de wanddikte door corrosie en erosie "onverwacht snel" was afgenomen. Ook is vorig jaar een project tijdelijk stilgelegd omdat de toezichthouder geen vertrouwen had in de samenwerking van de betrokken adviseurs en aannemers. In de beginjaren van de geothermie zijn vergunningen afgegeven voor experimenten in gebieden waar dat niet wenselijk is, zoals in Groningen.

Het SodM adviseert het ministerie van Economische Zaken om strengere eisen op te stellen voor de sector. De Partij voor de Dieren wil weten op welke plaatsen in Zuid-Holland geothermie al wordt toegepast of gaat worden toegepast. Ook wil de partij weten welke gevaren en risico's er volgens het provinciebestuur zijn verbonden aan geothermie en welke gevolgen dit heeft voor het provinciale energiebeleid. Zo bestaat er het risico op aardbevingen en is er gevaar voor de drinkwatervoorziening en bodemverontreiniging. Tenslotte vraagt de partij aan het provinciebestuur om nader onderzoek, strenger toezicht en het handhaven van de regels. Ook zouden Gedeputeerde Staten bij het Rijk moeten aandringen op strengere regels en strikt toezicht. Fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in Zuid-Holland, Carla van Viegen: "De Partij voor de Dieren heeft al eerder gewaarschuwd voor het gebrek aan duidelijkheid over de gevolgen en risico's van de winning van aardwarmte. Het Staatstoezicht op de Mijnen deelt nu deze zorg. We willen nader onderzoek om de veiligheid voor mens, dier en ons milieu beter te garanderen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant