Afbeelding

Raad tegen onderzoek windmolens

Actueel 751 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - De overgrote meerderheid van de gemeenteraad is tegen het onderzoek naar mogelijke plaatsing van kleine windmolens in Pijnacker-Nootdorp. Afgelopen dinsdag stemde vrijwel alle partijen tegen het voorstel van wethouder Van Staalduine.

Veel partijen zetten met een stemverklaring hun standpunt kracht bij. CDA, Gemeente Belangen en Trots overwogen eerder een amendement om de gemeente 'windmolenvrij' te verklaren. Daarvoor was echter geen meerderheid te vinden. GroenLinks, Partij van de Arbeid en Partij voor de Dieren herhaalden hun standpunten. Als grote voorstanders van het windmolen-onderzoek zien zij goede mogelijkheden om in de gemeente windmolens tot 100m hoog te realiseren. De PvdA is zelfs voorstander van veel hogere windmolens.

Platform 'Duurzaam kan zoveel Beter' en Comite 'Balij Windmolen Vrij' zijn blij met het besluit. De discussie over de windenergie is nu gesloten. In 2014 dwarsboomde de gemeenteraad al windmolens vanaf 60m hoog. De provincie en gemeente zitten nu weer op één lijn. De provincie zag immers in februari al af van voortzetting van het windmolenonderzoek in De Balij. In de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 zullen windenergie en duurzaamheid belangrijke onderwerpen zijn. Het is dan aan de burgers om zich hierover uit te spreken. In ieder geval is nu helder hoe de partijen er over denken.


Raadslid Amarins Komduur laat via WhatsApp weten het niet helemaal eens te zijn met de strekking van bovenstaand bericht.

Het standpunt van de PvdA over windmolens staat wel heel erg kort door de bocht in het artikel, dat is niet hoe ik het dinsdag gezegd heb.... Wij vinden het belangrijk de klimaatdoelen te halen, daar zijn we als Pijnacker-Nootdorp nu nog lang niet bij in de buurt, we weten uit wetenschappelijk onderzoek dat zonne-energie en aardwarmte niet voldoende kunnen gaan bijdragen en dus moeten we alternatieven, waar we voldoende van hebben zoals wind, blijven onderzoeken en niet bij voorbaat afwijzen. En, inderdaad, 1 grote windmolen (op een geschikte plek!) kan dezelfde energie leveren als veel kleintjes en dus per saldo soms een betere oplossing zijn. Wij willen de generaties na ons niet opzadelen met het klimaatprobleem en zijn dus voor onderzoeken van alle opties.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant