Afbeelding

Massale vissterfte in Nootdorp

Actueel 2.353 keer gelezen

Nootdorp - Er zijn helaas heel wat dode vissen in Nootdorp. Sinds 16 juni krijgt Delfland hier al meldingen over binnen. Het gaat om sloten bij de straten Waddenzee en Combinatieweg.

"We hebben ter plekke de situatie onderzocht en de waterkwaliteit gemeten. Het zuurstofgehalte is in orde, wat erop duidt dat de vissen niet aan de warmte zijn bezweken. De gemeente controleert nog of er door een riooloverstort vervuiling in het water terecht is gekomen, als eventuele oorzaak. Maar omdat het voornamelijk om dode karpers gaat, wordt er ook gedacht aan een virus dat alleen karpers treft. Dat gaan we verder onderzoeken", meldt een woordvoerder aan Telstar Online, de lokale nieuwssite voor Pijnacker-Nootdorp.

"Omdat de gevonden vissen al een aantal dagen dood waren, kunnen die niet meer worden onderzocht - dat is alleen mogelijk als de vis net dood is. Zodra we een dergelijke vis hebben aangetroffen, sturen we deze op voor nader onderzoek. De locatie waar de dode vissen zijn aangetroffen, wordt - net als de omliggende sloten - extra in de gaten gehouden. De dode vissen worden opgeruimd. Daar helpt de visvereniging ons mee. Zij leggen de overleden vissen op de kant. Delfland haalt ze daar zo snel mogelijk weg. Door de warmte gaan de dode vissen snel stinken. We ruimen de vissen zo snel mogelijk op, maar kunnen niet voorkomen dat u tijdelijk geuroverlast ervaart."

Niet aanraken
"Omdat de doodsoorzaak nog onbekend is, vragen we u de dode dieren niet aan te raken of zelf op te ruimen. Ook is het -preventief- verstandig contact met het water te vermijden. Dat geldt voor uzelf, uw kinderen, maar bijvoorbeeld ook voor uw hond."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant