Afbeelding

Met een droom van een zeilboot op zoek naar het monster

Actueel 1.479 keer gelezen

Pijnackernaar Florian Dirkse timmert weer stevig aan de (water)weg. De man die jaren geleden met een maat de wereld rondzeilde en daarbij de spannendste avonturen beleefde, heeft een boot gekocht en die volledig 'gerefit'. Met die boot onderneemt hij zeilreizen naar Engeland en Schotland. Zaterdag 17 juni om 16.00 uur moet de boot voldoende herboren zijn om gedoopt te kunnen worden.

Het is een race tegen de klok voor Florian Dirkse die in de haven van Hellevloetsluis met man en macht werkt aan het volledig vernieuwen van een vijftien meter lang zeewaardig zeilschip dat hij via zijn contacten bij de Hockey Club Pijnacker op de kop heeft kunnen tikken. Het is de hoogste tijd voor het ruime sop waar voormalig hockeykeeper Florian Dirkse zo aan gehecht, zo niet verslaafd, is geraakt. Sinds zijn zeilreis rond de wereld is hij helemaal geen man meer voor een kantoorbaan binnen vier muren en met vaste werktijden. Naast avontuur en rusteloosheid wordt hij ook gedreven door idealisme. Na de wereldzeilreis die op de nationale televisie in beeld kwam via de achtdelige serie Zee Zout en Zeilen en die een prachtig boek, The Green Miles, had als bijproduct, ging Florian Dirkse aan de slag met het project Ocean Cleanup.

De oceanen zijn wereldwijd ernstig vervuild en iedereen kent wel het begrip 'oceaanplasticsoep'. Op plaatsen waar zeestromen bij elkaar komen, worden gedumpte afvalrestanten letterlijk bijeengedreven, waar ze één grote afvalmassa vormen, zo groot als heel Frankrijk. Florian was een van de mensen die dit thema op de kaart hebben gezet. Intussen wordt er werk van gemaakt en gaat hij op zoek naar zijn volgende uitdaging: het organiseren van zeilreizen voor groepen van vier tot zeven personen. Als de boot zaterdag om 16.00 uur officieel is gedoopt, kan de eerste georganiseerde reis beginnen. Zoals gezegd wordt het een race tegen de klok. Met man en macht en met steun van talloze vrienden en bekenden, is Florian al vanaf september vorig jaar permanent en op volle kracht bezig met de totale renovatie van de boot die er weer glanzend als nieuw gaat uitzien. Het was en is een enorme klus. Op www.zeildromen.nl is te lezen wat Florian deze zomer met de boot allemaal gaat ondernemen.

Hij gaat onder meer op zoek naar het monster van Loch Ness, dat hopelijk niet ergens in een vervuilde oceaan terecht is gekomen. Het monster heeft al jaren zijn kop niet meer uitgestoken boven het prachtige meer dat naar hem is vernoemd! Mocht het monster het laten afweten, dan zal dat zeker niet het geval zijn met de beste whiskydistilleerderijen die het schitterende Schotland rijk is. Wie zich aangetrokken voelt tot een onvergetelijk zeilweekje kan zich individueel aanmelden, maar dat kan ook als groep van vier tot maximaal zeven personen. Florian vertelt tussen de bedrijven door dat hij geweldig veel zin heeft in zijn nieuwe onderneming. "Het is gaaf om je passie te kunnen delen met andere mensen en op zoek te gaan naar nieuwe ontdekkingen. De natuur daar in Schotland is zo schitterend mooi, dat wordt echt onvergetelijk als je dat een keer meemaakt. Alles gaat in overleg met de mensen die zich aanmelden. Het is geen vaststaand programma. Je kunt met mij en De Zeildroom alle kanten op en je eigen vakantiedromen zo veel mogelijk werkelijkheid laten worden", aldus de man die ook nog steeds 'deeltijdkapitein' Iglo is.

Dus bij het doopfeest zal zaterdag zeker ook een visstickje worden geserveerd. Florian Dirkse (39) kan uren vertellen over zijn werk, zijn avonturen en zijn dromen. Je kunt hem ook inhuren voor lezingen, waarbij hij door te vertellen over zijn zeilavonturen inzoomt op wat je als organisatie kunt doen om dagelijkse problemen op te lossen en de doelen te bereiken die je nastreeft. Die zeilavonturen spelen zich niet alleen op volle zee af maar ook in het dok waar Florian een oude zeilboot weer helemaal nieuw maakt, met steun van heel veel mensen, ook uit Pijnacker, zoals zijn ouders, Anja en Gert, de mensen aan wie Florian zijn zeilvirus te danken heeft… Doopfeestje meemaken? Meld je aan via de Facebookpagina van Zeildromen.

Uit de krant

Uit de krant