Afbeelding

Ouders en jongeren positief over jeugdhulp

Actueel 516 keer gelezen

Jongeren en ouders zijn over het algemeen positief over de jeugdhulp die ze ontvangen. Dat blijkt uit het cliëntervaringsonderzoek jeugdhulp regio Haaglanden. Aan jongeren en ouders die gebruikmaken van gespecialiseerde jeugdhulp in 10 Haaglanden-gemeenten is gevraagd hoe zij de toegankelijkheid en de kwaliteit van de jeugdhulp ervaren.

Bijna 1.000 jongeren van 12 jaar en ouder en ouders met kinderen tot 18 jaar die jeugdhulp krijgen, hebben een vragenlijst ingevuld. De vragen gingen over de toegankelijkheid van hulp, de bejegening, de uitvoering van de zorg en de effectiviteit van de jeugdhulptrajecten. De aangeboden hulp wordt door ouders en jongeren gewaardeerd met een 7,8. Zo'n 80%van de jongeren en de ouders weet waar ze terecht kunnen als ze hulp nodig hebben. Ongeveer hetzelfde percentage zegt de hulp te kunnen krijgen die nodig is. Bijna een vijfde van de respondenten lukt dat niet. Volgens 90% van de ouders voelt hun kind zich beter door de hulp en dat geldt ook voor 80% van de jongeren. Ongeveer driekwart van zowel de ouders als de jongeren vindt dat zij door de hulp beter problemen kunnen oplossen. De geboden hulp geeft 79% van de ouders en 65% van de jongeren meer vertrouwen in de toekomst.
 
Op de vraag wat er beter kan noemen jongeren en ouders de snelheid en de duur van de aanvraagprocedure en de wachttijd tot de daadwerkelijke intake en start van het hulpverleningstraject. Ook de snelheid van handelen en reageren door hulpverleners vinden zij voor verbetering vatbaar. De aansluiting van de hulp op de hulpvraag kan ook beter, volgens jongeren en ouders.
 
Het complete onderzoek is te downloaden op www.denhaag.nl/bekendmakingen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant