Afbeelding

Ackerweide achtste tijdens debattoernooi

Actueel 750 keer gelezen

Pijnacker - Zaterdag kwamen de allerjongste debaters van Nederland in actie tijdens het grootste landelijke debattoernooi voor leerlingen van de basisschool.

Na drie spannende debatrondes bleek dat CBS Ackerweide uit Pijnacker heeft de 8e plek (team 1) en 15e plek (team 2) heeft behaalt. Een hele mooie prestatie! Uiteindelijk kwamen de 15e Montessorischool Maas en Waal uit Amsterdam en de Rehobothschool uit Barendrecht in actie tijdens het finaledebat: onder toeziend oog van 250 mede-debaters en docenten van andere scholen gingen zij verbaal de strijd aan. Na een spannend, vurig en indrukwekkend debat wees de finalejury Maas en Waal aan als Debatkampioen. Lusan, Laura, Layba, Clea en Elise mogen een jaar lang pronken met de titel en de elf jaar oude wisselbeker. De finalejury wees daarnaast ook een Beste Spreker aan: Layba van Maas en Waal ging welverdiend met deze prijs naar huis. De Schoolvereniging Willemspark uit Amsterdam werd beloond met de prijs voor 'Beste Nieuwkomer'. De prijzen werden uitgereikt door presentatrice van het Klokhuis Sosha Duysker en loco kinderburgemeester van Madurodam Mijntje Manneke.

Het toernooi wordt sinds 2007 georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut met steun van Stichting Madurodam Steunfonds, het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Fonds21, Stichting Boschuysen en gastlocatie Segbroek College Den Haag.

Door mee te doen aan het Madurodam Basisschool Debattoernooi oefenen de leerlingen al op jonge leeftijd mondelinge taalvaardigheid en kritische denkvaardigheid. Voorzitter van Stichting Nederlands Debat Instituut Roderik van Grieken stelt: ''Leerlingen uit groep 7 en 8 zijn vaak heel betrokken bij de wereld om hen heen. Door met elkaar over actuele onderwerpen in debat te gaan, vergroten ze hun blik op de wereld en maatschappij en verrijken ze hun woordenschat. Daar hebben ze hun hele leven plezier van''.

Image and video hosting by TinyPic

Stellingen
Hoe jong de debaters ook zijn, ze gaan uitdagende en actuele onderwerpen niet uit de weg. De leerlingen bereiden debatstellingen vooraf voor, maar weten pas kort van tevoren of zij voor- of tegenstanders moeten zijn. Op de dag zelf volgde ook nog een verrassingsstelling*. De deelnemers debatteerden dit jaar over de volgende stellingen: 
- De kinderombudsman moet een kind zijn
- Alleen als je risico neemt, kun je een held zijn
- Alle landsgrenzen moeten open voor iedereen
- Op elke school moet anti-stress les gegeven worden*

De deelnemers debatteren in teams van vijf en tijdens drie debatrondes en worden beoordeeld door tientallen vrijwillige juryleden, getraind door de Stichting Nederlands Debat Instituut. De jury bepaalde in die drie debatrondes op basis van argumentatie, presentatie en teamwork welke twee scholen het verdienden om in het finaledebat te staan. Aan het Madurodam Basisschool Debattoernooi deden 38 debatteams mee: 19 debatten per debatronde.

Goede doelen
Sinds 1952 schenkt Madurodam haar opbrengst, jaarlijks tussen de 600.000 en 1 miljoen euro, aan goede doelen. Inmiddels heeft Madurodam via het Madurodam Kinderfonds meer dan 32 miljoen euro uitgekeerd. Het Kinderfonds richt zich op projecten voor kinderen. Voorbeelden zijn Hero Town NL en Young Impact. Hero Town NL is een stichting die helden-trainingen aanbiedt. Uit onderzoek van de Amerikaanse sociaal-psycholoog Philip Zimbardo blijkt namelijk dat goed en moedig zijn aan te leren is. Young Impact is een jongerenbeweging die de wereld nú aan het veranderen is. Ze laten zien dat dingen anders kunnen. In workshops op scholen laten ze scholieren ontdekken welke talenten ze hebben en hoe ze die daadwerkelijk kunnen inzetten voor een betere wereld.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant