Martijn Hulsen van onderzoeksbureau Toponderzoek en directeur Erhard Soeterbroek van Telstar Uitgeverij slaan de handen ineen.
Martijn Hulsen van onderzoeksbureau Toponderzoek en directeur Erhard Soeterbroek van Telstar Uitgeverij slaan de handen ineen.
AANMELDEN

Pijnacker-Nootdorp krijgt burgerpanel

Actueel 582 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp krijgt een burgerpanel. Iedereen vanaf 16 jaar kan via dit panel zijn of haar mening geven over actuele thema's in de gemeente. Telstar/De Eendracht is hiervoor een samenwerking aangegaan met onderzoeksbureau Toponderzoek.

Aanmelden is nu al mogelijk op tippijnackernootdorp.nl. Bij driehonderd deelnemers kan er worden gestart, maar de hoop is dat heel veel meer mensen zich aanmelden. De verwachting is dat nog deze zomer de eerste onderzoeksvragen kunnen worden verstuurd.

Raadpleging
Hoe kan de leegstand in het centrum worden aangepakt? Hoe moet het Balijgebied worden ingevuld? Wat is de beste oplossing voor de rondweg om Pijnacker-Nootdorp? Zomaar een paar vragen die voorgelegd kunnen worden. Maar denk bijvoorbeeld ook aan vragen over het parkeerbeleid, onderwijs, openbaar vervoer, vliegveld, straatverlichting en onderhoud aan wegen. "Raadgeving is het doel, het gaat niet om een opiniepeiling", benadrukt Martijn Hulsen, eigenaar van onderzoeksbureau Toponderzoek. "Als je de inwoners in een onafhankelijk burgerpanel om raad vraagt, dan krijg je een beter beeld van hoe de gemiddelde inwoner denkt. De resultaten kunnen de basis vormen van iets waar de gemeenschap beter of mooier van wordt." Het platform draagt de naam tippijnackernootdorp.nl, waarbij Tip staat voor Transparant Inwoners Panel.

De website is te vinden via tippijnackernootdorp.nl. Iedere inwoner van de gemeente Pijnacker-Nootdorp die ouder is dan 16 jaar kan zich bij het panel aansluiten. Dat geldt eveneens voor diegenen die buiten de gemeente Pijnacker-Nootdorp wonen, maar binnen de gemeentegrenzen werkzaam zijn. Deelnemen is eenvoudig. Meld jezelf aan via tippijnackernootdorp.nl en vul de vragen in over onder meer leeftijd, postcode en gezinssamenstelling. Daarop toetst Toponderzoek de representativiteit. Hulsen: "Het is aan ons om te zorgen dat het statistisch allemaal klopt. Daarom hanteren wij de gestelde onderzoeksrichtlijnen."

Elke deelnemer krijgt maandelijks een tiental vragen voorgelegd. De tijd die het invullen van de vragenlijst in beslag neemt, varieert van een paar minuten tot mogelijk een klein kwartier. De onderzoeksresultaten worden via tippijnackernootdorp.nl kenbaar gemaakt. Tevens worden de resultaten gebruikt voor artikelen in de Telstar/Eendracht en op Telstar Online. Gemeente, verenigingen en commerciële partijen kunnen het panel ook raadplegen. De eigenaar van Toponderzoek heeft inmiddels in ruim twintig gemeenten in Nederland burgerpanels ingesteld. De praktijk in die gemeenten heeft al uitgewezen dat sommige onderzoeksresultaten die betrekking hebben op politieke thema's worden meegewogen in de politieke besluitvorming. Dat betekent dat panelleden mede hun stempel kunnen drukken op besluitvorming. En juist dat maakt deelname aan het burgerpanel interessant en leuk.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant