Elsbet Vink en Jolanda Groenewegen vormen tezamen met bijna tweehonderd medewerkers vandaag het kloppend hart van de democratie. (foto: Martijn Mastenbroek)
Elsbet Vink en Jolanda Groenewegen vormen tezamen met bijna tweehonderd medewerkers vandaag het kloppend hart van de democratie. (foto: Martijn Mastenbroek)

Pijnacker-Nootdorp klaar voor Tweede Kamerverkiezingen

Actueel 595 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Vandaag gaat Nederland weer naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. De gemeente Pijnacker-Nootdorp heeft vanmorgen 22 stembureaus geopend waar mensen gebruik kunnen maken van hun democratisch stemrecht.

Terwijl de lijsttrekkers nog niet eens op campagne waren en speeches nog geschreven moesten worden, begon voor Jolanda Groenewegen in oktober vorig jaar al de eerste voorbereiding om in Pijnacker-Nootdorp alles geolied te laten verlopen. Als 'coördinator van de verkiezingen', leerde ze het vak van de vorig jaar overleden Theo Turfboer.

Drukke dag
"Het begint met het polsen van de stembureauleden. Ik moet eerlijk zeggen dat we echt een hele leuke ploeg hebben. Het zijn eigenlijk al jaren dezelfde enthousiaste mensen." Jolanda vertelt dat naast enthousiasme ook telvaardigheid een must is. "Dat is natuurlijk erg belangrijk", zegt ze. Vooral op de locatie 'Het Prinsesje' is het vaak aanpoten voor de stembureauleden. Meer dan 1200 stemmen worden daar gemiddeld uitgebracht. "Het is overigens voor alle leden best een drukke dag hoor. Je begint vroeg in de morgen rond een uurtje of zeven en gaat door tot negen uur in de avond. Daarna moeten ook nog alle stemmen worden geteld." Samen met haar collega Elsbet Vink zorgt ze dat het de leden aan niets ontbreekt. Vandaag zijn er bijna tweehonderd mensen actief.

Democratie
Vanavond wordt er een zogenoemd proces-verbaal opgetekend. "Dat geven wij door aan het kiesdistrict in Leiden, maar morgen moeten wij de formulieren ook nog persoonlijk afleveren", weet ze. Haar reguliere werkzaamheden op de basisadministratie en zelfs haar privéleven staan even op een laag pitje. "Ik zeg weleens er is een leven voor en na de verkiezingen", lacht ze. "Maar het is wel ontzettend leuk om te doen." Jolanda hoopt dat iedereen vandaag naar de stembus gaat vandaag: "Dat is heel belangrijk voor onze democratie. Laat je stem horen!"

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant