Afbeelding

Draagvlak voor zakelijke bestemmingen RTHA

Actueel 729 keer gelezen

Regio - Binnen de huidige vergunde geluidsruimte van Rotterdam The Hague Airport (RTHA) kan ruimte gevonden worden voor het aanvliegen van meer zakelijke bestemmingen. Dat kan door de helikoptervluchten van de luchthaven te verplaatsen naar een locatie die substantieel minder hinder veroorzaakt.

Op die manier kan RTHA een sterker "zakelijk profiel" krijgen. Daarvoor bestaat draagvlak. Er is geen draagvlak om de geluidsruimte groter te maken om de groei van RTHA te faciliteren. Dat stelt verkenner Joost Schrijnen in zijn advies dat hij vandaag heeft overhandigd aan de bestuurders van de provincie Zuid-Holland en de gemeenten Rotterdam, Schiedam en Lansingerland. Provincie en gemeenten hebben Schrijnen medio vorig jaar aangesteld als onafhankelijk verkenner om het draagvlak te peilen voor een nieuw luchthavenbesluit. Aanleiding was de wens van de luchthaven om de huidige vergunning te verruimen zodat er meer vluchten mogelijk zijn. 

Schrijnen adviseert een aantal acties:
•    Onderzoeken van uitplaatsing van de helikopters (met vooral maatschappelijk verkeer) naar een locatie met substantieel minder gehinderden. Als verplaatsing mogelijk is, ontstaat ruimte voor ander vliegverkeer; 
•    Zorgen – door de directie van de luchthaven - dat het aandeel zakelijke bestemmingen groter wordt, ten behoeve van een grotere bijdrage aan de regionale economie;
•    Inzetten op hinderbestrijding en verbetering van de leefomgeving, in samenhang met andere grote projecten in de Rotterdamse noordrand;
•    Aanstellen van een bemiddelaar die met klagers in gesprek gaat en bij de luchthaven en andere partijen nagaat in hoeverre overlast kan worden verminderd.

Voor zijn advies heeft Schrijnen gesprekken gevoerd met gebruikers, de eigenaar van de luchthaven, maatschappelijke organisaties, omwonenden en met leden van gemeenteraden en Provinciale Staten. Hij heeft relevante rapporten, brieven en onderzoeken verzameld, vragen geïnventariseerd en ervoor gezorgd dat deskundige instanties deze vragen hebben beantwoord. Velen hebben hem ook per e-mail benaderd om hun vragen, meningen en zorgen kenbaar te maken.

Procedure
De staatssecretaris neemt naar verwachting in 2018 een besluit over de nieuwe geluidsvergunning voor RTHA. De provincie en drie betrokken gemeenten zullen rond de zomer daarvoor een gezamenlijk advies uitbrengen aan de staatssecretaris. De draagvlakverkenning van Schrijnen zal voor dat advies een belangrijke bouwsteen zijn. De komende periode zal het resultaat van de verkenning worden besproken in de gemeenteraden en in Provinciale Staten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant