Afbeelding

Politiek wil helder beleid crisiscommunicatie

Actueel 408 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Het amendement van Liberaal Lokaal en Gemeentebelangen, mede ingediend door Eerlijk Alternatief en het CDA, op het regionaal risicoprofiel Haaglanden, werd tijdens de raadsvergadering van 24 november 2016 met een overgrote meerderheid van 28 stemmen aangenomen. Alleen de Fractie van de PvdA ( 2) stemde tegen.

In dit amendement vroegen genoemde fracties om een analyse over de effecten van zelfredzaamheid en crisiscommunicatie en om een paragraaf met betrekking tot risicocommunicatie toe te voegen. 

Crisiscommunicatie is de informatie die de overheid geeft als er een calamiteit gebeurt. Wat is er aan de hand, wat zijn de gevaren en wat moet je als burger doen? Moet je binnenshuis blijven en zet je RTV West aan, de calamiteitenzender, of moet je juist andere dingen doen of nalaten? Risicocommunicatie gaat in op de risico's die de bewoners dagelijks kunnen lopen in hun directe woonomgeving. Hoe bereid je je voor op stroomuitval, een overstroming of een brand in het nabijgelegen benzinestation? Allemaal vragen waarvan de antwoorden bekend zouden moeten zijn! Meer hierover is te lezen op de website www.crisis.nl.

Liberaal Lokaal, Gemeentebelangen en de andere partijen vinden het van groot belang om hier extra aandacht aan te besteden en vragen om een publiekscampagne. In het amendement werd ook gevraagd om extra aandacht te besteden aan zelfredzaamheid. Wat kunnen mensen zelf doen in het geval van een ramp en hoe kunnen zij zichzelf redden?

Raadslid Kees Jongh: "Ik vind het van groot belang dat de inwoners van onze gemeente goed op de hoogte zijn wat zij moeten doen bij een calamiteit. Zij moeten goed zijn voorbereid en als er zich een ramp voordoet moeten zij weten wat zij moeten doen. En je kunt nog zoveel communiceren, maar als de stroom langdurig uitvalt moet je weer anders handelen. Heeft iedereen thuis een radio op batterijen? Daarom vind ik een publiekscampagne zo belangrijk. Dat kan natuurlijk landelijk, maar ook binnen de Veiligheidsregio of plaatselijk gebeuren."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant