Richard van Oevelen.
Richard van Oevelen.

Voorstel Gemeentebelangen over burgerinitiatieven unaniem aangenomen

Actueel 366 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp- Vorige week heeft de gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp het initiatiefvoorstel van raadslid Richard van Oevelen van Gemeentebelangen unaniem aangenomen. Doel van het voorstel was om de voorwaarden voor het indienen van een burgerinitiatief aanzienlijk te verminderen en te versoepelen om er zo voor te zorgen dat inwoners er daadwerkelijk gebruik van kunnen gaan maken. Dat is nu gerealiseerd!

Een burgerinitiatief is een voorstel dat bij de gemeente wordt ingediend om een concreet onderwerp op de agenda van de gemeenteraad te plaatsen. Als een burgerinitiatief aan de voorwaarden voldoet, is de raad verplicht het onderwerp te behandelen. Het raadslid van Gemeentebelangen: "Het is een krachtig instrument omdat inwoners hierdoor niet afhankelijk zijn van de medewerking van het college of de raadsleden om een onderwerp dat zij belangrijk vinden binnen korte termijn op de politieke agenda te plaatsen. Het gemeentebestuur zal hier vervolgens kleur over moeten bekennen."

De oude regeling
Om een burgerinitiatief in te mogen dienen moest in de oude verordening iemand 16 jaar of ouder zijn, inwoner zijn van de gemeente en kiesgerechtigd zijn voor de verkiezingen van de gemeenteraad. Daarnaast diende het voorstel door 0,7% van de inwoners te worden ondersteund die aan dezelfde eisen moesten voldoen als de indiener. Dat zou nu neerkomen op ongeveer 256 inwoners. Een wel erg hoge drempel, zo luidde de kritiek van Gemeentebelangen. Dat deze kritiek terecht was, bleek ook wel uit het feit dat er op basis van deze regeling nog nooit een burgerinitiatief is ingediend.

Het voorstel van Gemeentebelangen
In de ogen van Gemeentebelangen moesten de drempels zoveel als mogelijk worden verlaagd. Richard van Oevelen stelde dan ook voor de leeftijdsgrens te schrappen en iedere inwoner en belanghebbende de mogelijkheid te geven een burgerinitiatief in te dienen. Met belanghebbenden wordt gedoeld op alle personen, bedrijven, maatschappelijke organisaties en verenigingen die een belang hebben in de gemeente of hier actief zijn. Daarbij werd voorgesteld dat het burgerinitiatief door nog slechts 10 ondersteuners zou worden meeondertekend, zodat enigszins verzekerd wordt dat mensen hierover met elkaar in gesprek gaan om te onderzoeken of er draagvlak voor is. Dit voorstel van Gemeentebelangen is vergelijkbaar met de regeling die al een aantal jaren geldt in Lansingerland en Zoetermeer, waar burgerinitiatieven sindsdien met enige regelmaat wel worden ingediend.

Uiteraard dient een burgerinitiatief wel aan bepaalde formele vereisten te voldoen. Zo moet het bijvoorbeeld wel om een onderwerp gaan dat tot de bevoegdheid van het gemeentebestuur behoort en dat niet overwegend het privébelang van de indiener dient.

Enkele wijzigingen
Ondanks de brede steun voor het initiatiefvoorstel, wilden enkele politieke partijen een aantal voorwaarden toch weer verzwaren. Zo werd een amendement door CDA, D66, VVD, ChristenUnie-SGP en Trots ingediend om alleen ingezetenen van 16 jaar en ouder de mogelijkheid te geven een burgerinitiatief in te dienen. Deze partijen hadden samen precies een meerderheid, waardoor de wijziging werd aangenomen. Van Oevelen: "Hierdoor wordt het voor bijvoorbeeld bedrijven, maatschappelijke organisaties en verenigingen die in de gemeente gevestigd zijn, maar waarvan de eigenaren en bestuurders hier niet wonen, onmogelijk gemaakt om een initiatief in te dienen. Hetzelfde geldt voor jongeren onder de 16 jaar en mensen die al een woning in de gemeente hebben gekocht maar hier nog niet wonen. Met de bouw van Ackerswoude en Pijnacker-Zuid is dat een situatie die de komende jaren regelmatig zal voorkomen. Gemeentebelangen vindt het jammer dat zij door deze wijziging buiten de boot vallen!"

Een ander amendement van CDA, D66, ChristenUnie-SGP en Trots om het aantal ondersteuners van een burgerinitiatief van 10 naar 50 te brengen, haalde het niet. De beoogde laagdrempeligheid die Gemeentebelangen zo belangrijk vindt, blijft daarmee overeind.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant