Afbeelding

Delfgauw, een klein dorpje dat dapper stand hield tegen de kliko-invasie

Actueel 1.426 keer gelezen

Geruime tijd wordt door de gemeenteraad gesproken over het omgekeerd inzamelen. Het was zelfs een hot item. "Het  zal allemaal wel" dachten ze in Delfgauw: "we horen het vanzelf". En ze leefden rustig in vrede voort. Tot Dennis Hendriks en Andrea Beezemer, die bij elkaar in de straat wonen, wakker werden. Ze lazen nog eens goed en ja, de geliefde ondergrondse containers werden vervangen door foeilelijke kliko's.

Dennis, die nog nooit op Facebook had gezeten, maakte de Facebook pagina: "De omgekeerde wereld van Avalex". Andrea riep de hulp in van Annemarie Spiessens, die wat meer ervaring met dit medium had. Met zijn drieën lieten ze uit eigen zak een folder drukken die huis aan huis werd verspreid. Dit was het begin van een campagne waar menig duurbetaald reclamebureau alleen maar van kan dromen. Binnen enkele dagen had de pagina meer dan 400 volgers en kregen ze honderden mensen op de been.

Vervolgens sloten Folkert Schrok, Frans van den Berg en Marion van Deurzen, die ze van de sportvereniging kenden, zich aan. Met Sonja van Steekelenburg, Gillian Saunders en Reinout Kleinhans kwamen ze via social media in contact. Stukken werden door genomen, raadsvergaderingen terug gekeken. Want hoe kon dit nou toch gebeuren? Zo werd op de beeldvormende vergadering van 9 juni het "invoeringsbesluit" besproken. Dennis: "Schokkend om te zien, dat de meeste partijen het te druk hadden met hakketakken op elkaar, niemand die zich afvroeg of de bewoners van Emerald wel terug naar de kliko's wilden. Het stond er toch duidelijk hoor, op pagina 5 van het invoeringsbesluit. Ik raad alle raadsleden aan om deze vergadering eens terug te kijken."

De informatie-avond op 24 oktober trok zeker 450 bezoekers. Het was soms wat chaotisch, want sommige mensen waren erg emotioneel. Maar het was een vruchtbare avond, want de wethouder zegde toe dat er een klankbordgroep zou komen die een aangepast plan mag maken, dat voor ieder acceptabel is. Woensdag 26 oktober was het uiteraard wat rustiger, met ca. 300 aanwezigen, maar genoeg mensen voor een geanimeerde avond. Er werden kritische vragen gesteld, waaruit duidelijk bleek dat Delfgauw zich niks laat wijsmaken. Zo werd duidelijk dat wethouder van Staalduine "niemand iets door de strot gaat duwen" en dat hij het simpelweg omstickeren van de huidige restafvalcontainers naar pmd-containers "niet zo'n slecht idee" vindt. Zolang de randvoorwaarden, 75% scheiding, geen hogere kosten en voldoende draagvlak, maar behaald worden.  De opmerking op die avond "ik ben mede vanwege die ondergrondse containers hier gaan wonen, anders had ik net zo goed naar Tanthof kunnen gaan", vatte het standpunt van de Delfgauwenaren mooi samen.

Andrea: "Bij de eerste klankbordbijeenkomst op 21 november, komen wij met een  tegenplan. We zijn alvast begonnen, hebben alle soorten woningen in de wijk al beschreven, alleen een berekening van het verschil in kosten tussen klikos en ondergrondse containers moeten we nog krijgen. De 75% vinden we wel een beetje vreemd, want dan gaan mensen juist meer afval produceren. Kijk maar, als je meer plastic en meer papier hebt dan heb je dus in verhouding minder restafval. Wij hebben liever minder afval in zijn geheel. Dat is toch nog veel beter? Je kunt het beter in kilo's zeggen. Maar wij hebben er vertrouwen in dat we er samen met de gemeente uit zullen komen."

Image and video hosting by TinyPic

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant