Meerderheid gemeenteraad positief over opvang statushouders in oude Hofland | Telstar Online - Actueel nieuws uit Pijnacker-Nootdorp
Logo telstar-online.nl
Als het aan het College ligt, wordt het oude Hofland omgebouwd tot appartementencomplex met sociale huurwoningen. Foto: Martijn Mastenbroek
Als het aan het College ligt, wordt het oude Hofland omgebouwd tot appartementencomplex met sociale huurwoningen. Foto: Martijn Mastenbroek

Meerderheid gemeenteraad positief over opvang statushouders in oude Hofland

  •   keer gelezen   Actueel

Pijnacker-Nootdorp - De gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp heeft donderdagavond in een oordeelsvormende vergadering onder meer gesproken over de plannen voor de opvang van statushouders in het oude Hofland in Pijnacker. Eind 2017 moeten zo'n 192 statushouders zijn gehuisvest in Pijnacker-Nootdorp, anders volgt er een fikse boete van het Rijk.

De gemeente Pijnacker-Nootdorp presenteerde deze week daarom het plan om onder andere voormalig verzorgingstehuis "Het Hofland" aan de Oranjelaan om te bouwen tot een appartementencomplex met zo'n 66 sociale woningen voor statushouders én starters. Het College van Burgemeester en Wethouders wil daarnaast woningen gaan aankopen en mogelijk noodunits gaan plaatsen om het tekort aan woningen aan te pakken.

Verplichting
D66 meldde zeer positief te zijn en zegt dat het plan de integratie van vluchtelingen kan bevorderen. Toch pleitte raadslid Jaap Koole voor een spreiding van statushouders in het dorp. "Anders doen ze een eerste kennismaking op in een geconcentreerde omgeving." Harald van Zielst van Trots op Pijnacker-Nootdorp is faliekant tegen de komst en huisvesting van statushouders: "Wij hopen dat dit geen waarheid wordt", stak hij van wal. De lokale partij wil dat statushouders worden opgevangen in de grote stad. Bob van der Deijl van het CDA meldde dat het nu eenmaal een verplichting is vanuit het Rijk en dat de wens van Trots derhalve niet eens mogelijk is. Hanneke van de Gevel haalde fel uit naar Van Zielst: "Wat heeft u tot nu toe eigenlijk voor last gehad van statushouders? Ze wonen namelijk al in onze gemeente!" Van Zielst bleef het antwoord schuldig.

Uit de kast
Amarins Komduur-Daems van de PvdA: "Het is al heel lang tijd om het tekort aan woningen aan te pakken. Er zijn de afgelopen maanden een hele boel inspanning geleverd. Mooi dat het nu gebeurt, want het is echt nodig." Komduur-Daems gaf het College van Pijnacker-Nootdorp een dikke pluim. "Alle middelen moeten uit de kast!" Jan Nederveen van GroenLinks: "Het Rijksbeleid heeft het ons niet gemakkelijk gemaakt, maar het moet. En het is een goed voorstel." Nederveen vindt wel dat nieuwe inwoners op verschillende locaties gehuisvest moeten worden.

Goed integreren
Carla van Viegen van de Partij voor de Dieren: "Wij zijn heel blij met deze actie van de gemeente. De wereld wordt immers geconfronteerd met geweld en terreur. Daar kunnen wij nu op microniveau iets aan doen en dat is mooi." Hanneke van de Gevel van Eerlijk Alternatief: "Ik hoop dat deze mensen goed integreren, maar dat we het tekort voor onze eigen inwoners wel aanvullen." Ina Mantjes van Gemeentebelangen wilde weten hoe groot de urgentie eigenlijk is. "Dan kunnen we de zaken structureel aanpakken, in plaats van allemaal adhoc-maatregelen." Mantjes wil daarnaast dat de burgers van Pijnacker-Nootdorp worden geraadpleegd. 

Zorgen over toekomt
Edo Haitsma van de VVD: "We moeten onze verantwoordelijk nemen en huisvesting aanbieden." Hij wil wel dat er niet alleen maar alleenstaande mannen worden gehuisvest, maar bij voorkeur gezinnen. "Misschien is dat bespreekbaar", zo stelde hij het College van Pijnacker-Nootdorp voor. "Wij maken ons wel zorgen over de toekomstige stroom vluchtelingen. Daar hoor je niemand over, want ieder jaar 100 statushouders huisvesten en de nodige gezinsherenigingen, daar moeten afspraken over worden gemaakt." Bob van der Deijl van het CDA: "We moeten aan onze verplichting voldoen, anders krijgen wij van het Rijk een boete, zo simpel is het", begon hij zijn pleidooi. "Zorg voor goede communicatie en geef transparant aan wat er gaat gebeuren." Rob van der Welle van CU-SGP: "Ik ben positief over het voorstel. Wij stemmen in. Zeker voor eigen inwoners, maar ook voor mensen die hier onvrijwillig zijn terechtgekomen."

Last dragen
"Dank voor uw brede steun", zei burgemeester Francisca Ravestein na afloop. "Wij vragen u nu om een werkbudget. Dat doen wij niet alleen vanwege een boete die boven ons hoofd hangt, maar wij vinden ook dat wij deze maatschappelijke verantwoordelijkheid sowieso moeten dragen", sprak Ravestein de raadsleden toe. De burgemeester en wethouders willen een bedrag van 2 miljoen euro vrijmaken om onder meer het Hofland en huizen aan te kopen. De gemeenteraad moet hier binnenkort over beslissen.

Image and video hosting by TinyPic

Meer berichten