Afbeelding
VIDEO

'Wereldprimeur' bij Pijnacker en Delfgauw: stroom uit levende planten

Actueel 124 keer gelezen

Delfgauw - De provincie Zuid-Holland heeft een primeur op het gebied van duurzame energieopwekking. De provincie en het Hoogheemraadschap Delfland hebben vandaag de techpionier Plant-e de opdracht gegeven om in het natte grasland bij de provinciale weg N470 stroom op te wekken uit levende planten.

Plant-e is een jong bedrijf dat stroom produceert uit levende planten en bodembacteriën. Het is het eerste gebied ter wereld waar de nieuwe manier van stroomwinning op grote schaal langdurig wordt getest. Eind september gaan de schoppen de grond in om een proefopstelling te installeren, waarmee de berm langs de N470, tussen Delfgauw en Pijnacker, verandert in een duurzame energiebron. De provincie heeft de opdracht aan Plant-e toegekend in het kader van het project 'de N470 geeft energie'. Met dit project werkt de provincie Zuid-Holland aan het opwekken en besparen van energie in de bouw, onderhoud en gebruik van de provinciale wegen.

Gedeputeerde Floor Vermeulen van de provincie Zuid-Holland: "Als overheid alleen bouw je geen duurzame provincie. Dat doe je samen. Met het project 'de N470 geeft energie' creëren wij om die reden een omgeving waarin we met innovatieve bedrijven, burgers en onderwijsinstellingen samen innoveren. Met deze partners ontwikkelen en testen we innovaties die bij toekomstig wegaanleg en -onderhoud rendabel toegepast kunnen worden."



Duurzame provincie 
Naast het geplande groot onderhoud aan de N470 heeft de provincie budget vrijgemaakt om nieuwe technologieën te kunnen testen. Zo draagt de provincie bij aan de nationale doelstelling om in 2020 20% energie te besparen, 14% duurzaam op te wekken en de CO2 -uitstoot met 20% te beperken. Han Weber, gedeputeerde energie:"Voor de transitie naar duurzame energie is de inzet van verschillende schone energiebronnen nodig. De kennis die we hiermee opdoen is goed voor het milieu en onze economie." 



World Economic Forum
Plant-e ontving eerder deze maand een prijs voor hun innovatie uit handen van het World Economic Forum, bedoeld voor veelbelovende techpioniers. Het bedrijf treedt hiermee in de voetsporen van Google, Airbnb en Twitter. Plant-e directeur Marjolein Helder: "We zijn erg trots op de prijs van het World Economic Forum. Dat we nu onze samenwerking met de provincie en het Hoogheemraadschap bekend kunnen maken, bevestigt eens te meer dat de potentie van deze technologie breed erkend wordt. De proefopstelling in Zuid-Holland is voor ons namelijk een grote stap om te zorgen dat dit systeem een volwassen alternatief wordt om duurzaam energie op te wekken." De testresultaten worden gebruikt om de technologie verder te ontwikkelen en zo de opbrengst per vierkante meter begroeiing te optimaliseren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant