Hier poseert Gerrit van der Burg in 1915 als fietsenmaker aan de Kerkweg in Pijnacker.
Hier poseert Gerrit van der Burg in 1915 als fietsenmaker aan de Kerkweg in Pijnacker.
FOTO'S

Pijnacker honderd jaar geleden

Actueel 565 keer gelezen

Pijnacker - Stichting Cultuursupport Pijnacker-Nootdorp (CSPN) heeft tijdens de verhuizing van een oudere inwoonster van Pijnacker twee bijzondere boekjes over oud Pijnacker mogen veiligstellen.

Het gaat om beelden die exact honderd jaar geleden (1915) zijn gemaakt in de gemeente Pijnacker, toen nog een echt boerendorp. Jaap Lalleman bracht de boekjes voor het eerst op de markt in 1974 en 1975. Bekijk hieronder de bijzonder beelden. 

Image and video hosting by TinyPic

Een van de oudste schoolfoto's uit 1915 van de school in de Katwijkse buurt. De hoofdonderwijzer op de foto is meester Terpstra.

Image and video hosting by TinyPic

De Katwijkerlaan met café Het Baarsje in 1915. Rechts staat Jan Lamens, bijgenaamd Jan de Schieter. Jan de Schieter was jager en visser en niet op de laatste plaats de opa van Telstar-icoon Jan Wenteler. Een legendarisch figuur die vooral bekendheid genoot door de onfeilbaarheid waarmee hij met zijn vuurwapen wist om te gaan én de manier waarop hij aan het vliegen van de kieviten kon zien waar hun nest met eieren lag. Geheel rechts staat een rijwiel voorzien van een kaarslantaarn.

Image and video hosting by TinyPic

Het begin van de Oostlaan met het gemeentehuis in 1915. Aan de gevel van het gemeentetehuis hangt een kastje met daarin de aangekondigde huwelijken. Daarnaast woonden slager Tholen en bakker De Lange. Let op de stoepen langs de vaart, die het vrouwen mogelijk maakten water uit de vaart te halen.

Image and video hosting by TinyPic

Nog een foto die is gemaakt in 1915. Hier zien we de leerlingen van de School met den Bijbel aan de Stationsstraat. Rechts het hoofd, meneer Wassink en links mejuffrouw Stoorvogel. Op de foto zijn onder andere leerlingen J. Van Son, W. Stoorvogel, H. Van Aalst, Cor Sonneveld, Jan van der Velden en Jaap Veldkamp.

Image and video hosting by TinyPic

Ook bovenstaande foto is genomen in 1915. Op de foto is te zien dat petten inmiddels door hoeden zijn vervangen. Van links naar rechts zittend: Janus Lalleman, Jaap van der Salm en Antoon van der Salm. Staand: Bert van Aalst, Adriaan Rensen, Theo Lalleman en Henk van der Salm.

Uit de krant